Elokuu

ELOKUU

Oskari Sipolan ohjaus Elokuu on kesäiseen Suomeen sijoittuva road movie. Kerronnan alussa 19-vuotias Aku ( Eppu Pastinen) pääsee ylioppilaaksi samoin kuin hänen tyttöystävänsä Erika ( Niina Koponen), joka suuntaa kuitenkin ulkomaille pitemmäksi aikaa. Akun pitäisi mennä rakennukselle töihin, mutta kesän ilot vetävät puoleensa ja kohdalle sattuvista keskikesän hetkistä on otettava kaikki irti.

Hän viettää aikaansa ystävänsä Fredan ( Zagros Manuchar) kanssa. Satunnainen näky bussissa olleesta tytöstä vaivaa Akua ja muodostuu hänelle pakkomielteeksi. Myöhemmin he kohtaavat diskossa ja lähtevät sen jälkeen spontaanille autoajelulle ympäri Suomenniemeä.

Tästä alkaa varsinainen seikkailu, jossa liikutaan satunnaisesti kohti pohjoista. Jyväskylässä vieraillaan Red Neckin kulmilla, mutta vain hetkisen, sillä matka jatkuu välittömästi.

Epätasainen kerronta

Sipolan ohjaus sujuu pääosin kohtuullisesti. Henkilökuvissa olisi toivomisen varaa, samoin koko ohjauksen eri tasoilla. Kerronnan henkilöhahmot kehittyvät asteittain, mutta kokonaisuus on tältä osin kovin epätasainen ja henkilökuvien psykologista avaamista ei tapahdu.

Dialogi on keskentekoista ja tuotannossa on myös käsikirjoituksellisia ongelmia, sillä rakkauden ja pikemminkin äkillisen himon kuvauksena Elokuu jää puolinaiseksi. Myös kerronnallisen jatkuvuuden puutteita näkyy toteutuksessa.

Kuvaus ja musiikin käyttö ovat elokuvan parasta antia. Luonto näyttäytyy Sipolan ohjauksessa kauniina ja tyyliteltyinä kuvina, joissa suomalainen kesämaisema hehkuu omaa arvoituksellisuuttaan. Näissä hetkissä ollaan kuin perinteisen maisemamaalauksen äärellä. Luontokuvissa on hiljaista idyllisyyttä, joka kuitenkin sitten rikkoutuu nuorten tullessa paikalle.

Ajelehtijat

Sipolan elokuvan pääpaino on nuorten levottoman elämäntyylin, syrjähyppyjen etsinnän kuvauksessa. Tyypillistä kaikelle on eräänlainen päämäärätön ajelehtiminen, eletään kuin viimeistä kesää ennen aikuistumista tai armeijaan menoa kuten esimerkiksi Akulle tapahtuu. Kovin helposti tuntuu Aku uhraavan entisen elämänsä hetkellisen huuman alttarille.

Oskari Sipola onnistuu tuomaan valkokankaalle uusia kasvoja. Lina Turkama on hyvä viettelevän tytön roolissaan. Hänen tulkinnassaan on kaivattua rohkeutta ja tilanteellista läsnäoloa. Eppu Pastisen Aku kulkee kuin puoliunessa lävitse elokuvan. Siksi hänen toimintansa tuntuvat niin läpikohtaisen inspiroiduilta ja summittaisilta. Zagros Manucharin Freda on näistä hetkistä innoissaan. Joel Melasniemen musiikissa heijastuvat nykypäivän sävelet.

Ohjaus: Oskari Sipola. Pääosissa: Eppu Pastinen, Lina Turkama, Zagros Manuchar, Niina Koponen, Pihla Viitala. Tyylilaji: draama (K13).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.