Elokuva-arvio: Avengers: Endgame on megalomaaninen seikkailu Marvelinkin mittapuulla

Avengers: Endgame
Arvio: 3/5

Marvel-elokuvat ovat vuosi vuodelta paisuneet yhä eeppisemmiksi. Yli 10 vuotta jatkunut, 22 elokuvaa käsittävä ja yli 18 miljardia dollaria tuottanut avaruusfantasia kulminoituu päätösosaan Avengers: Endgame, joka on megalomaaninen seikkailu Marvelinkin mittapuilla.

Elokuvalla on mittaa kolme tuntia, mikä tuskin karkottaa faneja, mutta saattaa puuduttaa niitä katsojia, joille ei ole niin tärkeää hyvästellä Marvel-mytologian jokaista hahmoa, ihmissuhdetta ja käännekohtaa futurististen heimosotien varrelta.

Kunnianhimoinen kesto tarkoittaa sitä, että vauhtiin päästään vasta reilun tunnin jälkeen. Siihen asti kootaan tiimiä ja surraan ystäviä ja perheenjäseniä, jotka menetettiin Avengers: Infinity War -elokuvassa (2018), kun Thanos tuhosi puoli maailmaa taikakivien avulla. Jo tuo edellinen osa keräsi yhteen tusinan Marvel-sankareita kiemuraisen juonen melskeisiin, mutta parrasvalo oli tyrannimaisessa Thanoksessa, joka alunperin esiintyi Marvel-sarjakuvissa vuonna 1973.

Avengers: Endgame palaa pahuuden lumoista hyvien puolelle, antaen tasapuolisesti valkokangasaikaa jokaiselle sankarille.

Avengers: Infinity War -elokuvan jäljiltä universumi on raunioina. Hyvisten tiimi, muiden muassa Kapteeni Amerikka (Chris Evans), Hulk (Mark Ruffalo), Musta leski (Scarlett Johansson) ja Muurahaismies (Paul Rudd), saavat idean aikamatkustuksesta, jolla voi muuttaa historian kulkua. Maailmanpelastusprojektiin tarvitaan myös eläköityneen Iron Manin (Robert Downey Jr.) hoksottimia ja alkoholisoituneen Thorin (Chris Hemsworth) muskeleita.

Anthony ja Joe Russon ohjaama avaruusooppera hyödyntää aikamatkustusta humoristisesti, melko kekseliäästi ja monin paikoin melankolisesti, kun sankarit viipyilevät menneissä juonissa ja elämäntilanteissa, ennen valtavaa loppumittelöä.

Ohjaus: Anthony Russo, Joe Russo, käsikirjoitus: Christopher Markus, Stephen McFeely, kuvaus: Trent Opaloch, musiikki: Alan Silvestri. Pääosissa: Robert Downey Jr., Brie Larson. Tyylilaji: Toiminta, seikkailu, fantasia, sci-fi. K12.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .