Elokuva-arvio: Hyytävä some-visio jää kepeäksi draamaksi

Löperöt käänteet vesittävät kiintoisat aiheet The Circle -elokuvassa.

The Circle

Arvio: 2/5

James Ponsoldtin ohjaamassa The Circle -draamassa heitellään ilmaan hyytäviä visioita some-ajan hillittömyydestä. Pirullista on se, että nykyaikaa ei tarvitse hirveästi liioitella, jos ajaa takaa orwellilaista painajaista. Tarvitsee vain hieman lisätä kierroksia virtuaalitodellisuuden ylivaltaan.

Emma Watson esittää kunnianhimoista parikymppistä naista nimeltä Mae, joka läpäisee yllättäen kiperän työpaikkahaastattelun ja pääsee töihin utopistiseen nettifirmaan. Firman johtajaa näyttelee Tom Hanks, Steve Jobsin tyyliin.

Hanksin rooli on lopulta pieni. Johtajana hän käy esittelemässä hurmiossa huokaaville alaisilleen uuden innovaation: golfpalloa pienemmän digikameran, joka imee ympäriltään Circle-nimiseen tietoverkkoon kaikkea mahdollista dataa. Näiden pikku vehkeiden ansiosta Mae alkaa kuvata elämäänsä suorana lähetyksenä, 24 tuntia vuorokaudessa, maailmanlaajuiselle yleisölle. Hänestä tulee firman koekaniini ja some-ajan tosi-tv-tähti, jonka varjolla käsitellään yksityisyyttä ja ammatti-identiteettiä sosiaalisen median aikakaudella.

Elokuvan juonta ei voi omaperäiseksi ylistää. Eikä se muutu sen kiinnostavammaksi, kun mukaan aletaan sekoittaa politiikkaa. Firmalla on kunnianhimoinen tavoite tehdä demokratiasta läpinäkyvämpää esimerkiksi ottamalla siipiensä suojaan poliitikkoja, jotka sovelluksen kautta voivat asettaa sähköpostinsa julkisiksi. Uraohjuksena, firman johtajien tuella, Mae ryhtyy innovoimaan sovellusta, joka muun muassa pakottaa käyttäjänsä äänestämään vaaleissa.

Äärimmilleen vietyinä näistä aineksista olisi auttamatta tullut tieteiselokuvapainajainen ja julma satiiri, mutta tyylilajiltaan The Circle on kepeä, hyväntuulinen draama, jossa on trillerimäisiä tilanteita. Päähenkilö Maen ihmissuhteet ovat nuortensarjamaista epäuskottavaa höttöä. Löperöt käänteet vesittävät kiintoisat aiheet.

Tyylilaji: draama, jännitys, sci-fi. K-12.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.