Elokuva-arvio: Jasper Pääkkönen vakuuttaa Spike Lee n Ku Klux Klan -tarinassa

BlacKkKlansman

Arvio: 4/5

Spike Leen BlacKkKlansman perustuu absurdeihin tositapahtumiin. Se on 1970-luvun lopulle sijoittuva kertomus Ron Stallworthista, Colorado Springsin ensimmäisestä afroamerikkalaisesta poliisista, joka soluttautui Ku Klux Klanin jäseneksi.

Vihaisesti Yhdysvaltain nykytilannetta menneiden tapahtumien kautta käsittelevän elokuvan tarina on niin päätön, että sitä olisi hankala uskoa, ellei tapaus todellakin olisi totta.

Stallworthia esittää Denzel Washingtonin poika John David Washington, joka osoittaa olevansa isäänsä karismaattisempi näyttelijä.

Stallworth on piilotettu töihin poliisilaitoksen varastoon, kunnes hän huomaa sanomalehdessä Ku Klux Klanin ilmoituksen ja soittaa siitä löytyvään numeroon. Yllättäen puhelimeen vastaa paikallinen klaanipomo. Tästä alkaa peiteoperaatio valkoisten ylivaltaa kannattavien kahjojen maailmaan.

Puhelimessa klaanilaisia huijaa Stallworth, mutta kasvotusten huppumiesten kanssa on tekemisessä valkoihoinen poliisi Flip Zimmerman (Adam Driver).

BlacKkKlansman on todella hauska, mutta välillä nauru juuttuu ääriryhmien kammottavan maailmankuvan takia kurkkuun. Ohjaaja käyttää taas tavaramerkikseen muodostunutta yliselittämistä, joka voi tuntua katsojan aliarvioinnilta, mutta Leellä on kaikki syyt olla vihainen ja tehdä mielipiteensä taatusti selväksi.

Lee kritisoi elokuvallaan nykyisiä vallanpitäjiä näyttämällä lopuksi kuvamateriaalia Charlottesvillen tapahtumista viime kesältä, jossa James Alex Fields Jr. ajoi autolla rasismia vastustavaan väkijoukkoon, murhaten yhden ihmisen ja haavoittaen yhdeksäätoista.

Väliin on leikattu myös presidentti Donald Trumpin puheita, joissa hän periaatteessa hyväksyy äärioikeiston toiminnan, todeten että molemmissa osapuolissa oli vikaa.

Jasper Pääkkösen isosta roolista Hollywood-elokuvassa on meuhkattu jo aivan liikaa, mutta hän ansaitsee kehut suorituksestaan täysin vainoharhaisena Felix Kendricksonina. Pääkkönen on oikeasti pelottava ja onnistuu kätkemään suomiaksenttinsa mumistessaan purutupakka huulessa.

BlacKkKlansmanin kielenkäyttö on tietysti ällöttävää, mutta rumimpia ilmaisuja suoltaa suustaan Stallworth teeskennellessään valkoista miestä. Hänen suustaan kuultuna äärirasistinen potaska kuulostaa kahjolta ja naurattaa väkisinkin. Zimmermanin riskeeratessa henkensä peitetehtävissä samanlainen puhe ei huvita lainkaan, vaikka hänkin juutalaisena edustaa vähemmistöä, jota klaani inhoaa.

BlacKkKlansman on loistava ja tärkeä elokuva, jonka mistä tahansa kohtauksesta tajuaa kenen käsialaa se on.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .