Elokuva-arvio: Kiehtovaa pohdintaa ihmisen moraalista – ohjaaja Genovese pohtii, miten pitkälle olemme valmiita menemään

The Place – Jokainen haluaa jotain

Arvio: 4/5

Ohjaaja Paolo Genovesen edellinen elokuva Salaisuuksien illallinen kertoi, minkälaista tuhoa avoimuus ihmisten kesken saattaa aiheuttaa. Kännykät laitetaan pöydälle ja jokainen viesti luetaan. Jälki oli hykerryttävää.

The Place – Jokainen haluaa jotain -elokuvassa puhutaan moraalista. Kuinka pitkälle ihminen on valmis menemään saavuttaakseen jotain haluamaansa?

Elokuva tapahtuu ravintolan pöydässä, siinä ei ole toimintaa eikä väkivaltaa näytetä. Sen yksinkertainen nerous on dialogissa ja tapahtumien vyyhdissä, joka kietouttaa satunnaiset ihmiset kohtaamaan toisensa yllättävällä tavalla.

Ravintolan pöydässä istuva mystinen mies (Valerio Mastandrea) on kuin ihmisen hahmon ottanut Mefistofeles, joka tekee palveluksia.

Hänen luokseen tulee ihmisiä, joilla on jokin pyyntö. Haluan näköni takaisin. Hyvä on, saat näkösi, jos raiskaat naisen. Haluan, että mieheni Alzheimer paranee. Hyvä on, näin tapahtuu, jos räjäytät pommin ravintolassa. Nunna haluaa tuntea Jumalan läsnäolon. Hyvä on, näin tapahtuu, kun hankkiudut raskaaksi. Ihmisiä tulee lisää, pyynnöt ovat itsekkäitä, jotkut epätoivoisen tuhoisia.

Miehen vaatimukset tuntuvat ihmisistä mahdottomilta, mutta elokuva testaa, miten pitkälle ihminen on valmis menemään ja venyttämään moraalia. Ahneus saa vallan ja tekoihin ryhdytään.

Tekeekö ihminen tekonsa sydämestään vai kylmän viileästi, tunteettomasti, ajattelematta tekonsa seurauksia? Oivaltaako ihminen jotain tästä kryptisestä totuus ja tehtävä -toimeksiannosta? Miksi sokea ei saa näköään, vaikka hän raiskaa?

Paolo Genovese on tarkkanäköinen ja älyllinen ohjaaja, joka osaa taitavasti kiertää katsojansa tarinansa sisään. Tunnelma tihenee vähitellen, kun toisilleen tuntemattomat ihmiset kohtaavat toisensa miehen laatimissa tehtävissä. Vastauksissa on jotain paljon syvempää viisautta, jota ihmiset eivät aluksi ole valmiit näkemään.

Jokainen haluaa jotain on virkistävän hienoa ja oivaltavaa askartelua katsojan aivoille. Se ei ole mitään turhaa kesähömppää, vaan ihan oikeaa ja kiehtovaakin pohdintaa ihmisen moraalista. Kun mieheltä kysytään, mitä sinä teet, hän vastaa: Minä ruokin hirviöitä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .