Elokuva-arvio: Klaus Härön Tuntematon mestari on hieno alku elokuvavuodelle

Tuntematon mestari

Arvio: 4/5

Ohjaaja Klaus Härön uutuus Tuntematon mestari on hieno lisä hänen aiempien elokuviensa sarjaan.

Näkymätön Elina (2003), Äideistä parhain (2005), Uusi ihminen (2007), Postia pappi Jaakobille (2009) ja Miekkailija (2015) ovat kaikki kunnianhimoisia teoksia, joissa Härön hienovarainen ja rikas tyylittely osoittautuu kerta kerran jälkeen hyvin antoisaksi elokuvakokemukseksi.

Härön aiemmat elokuvat liikkuivat menneisyyden ja muistojen maisemissa. Tuntematon mestari sijoittuu poikkeuksellisesti nykypäivän Helsinkiin, Bulevardin ja Ekbergin kahvilan keskustamaisemaan. Elokuva peilaa taidekauppiaan kohtalon kautta paitsi yksilön elämänkaarta, myös kokonaisen instituution valoja ja varjoja.

Heikki Nousiainen tulkitsee ikääntynyttä taidekauppiasta Olavi Launiota, joka edelleen haaveilee ”elämänsä kaupasta”. Tämä tulee mahdolliseksi, kun hän näkee Bukowskin huutokaupassa vailla signeerausta olevan tuntemattoman mestarin työn.

Mies epäilee teosta aidoksi Ilja Repiniksi ja haluaa ostaa sen kokoelmiinsa. Pysäyttävän maalauksen edessä pitkän linjan taidekauppiaskin mykistyy. Samalla Olavi tajuaa olevansa suuren kaupan äärellä.

Anna Heinämaan luomassa tarinassa menneisyys nousee esiin. Suhde ainoaan tyttäreen, Pirjo Longan tulkitsemaan Leaan ja hänen poikaansa Ottoon (Amos Brotherus) on vaikea, ja Olavi joutuu miettimään kasvattajan rooliaan uudelleen.

Heinämaan ansiokas käsikirjoitus pohjaa omakohtaisiin, taidekauppaan liittyviin kokemuksiin, ja on harvinaisen onnistunut näyttö suomalaisesta käsikirjoitustaidosta. Pienet nyanssit hallitsevat ja luovat elokuvan kokonaistunnelman.

Härön luonteva, henkilökuvista heijastuva inhimillisyys luo elokuvalle ominaisen kuva- ja äänirytmiikan. Hiljaisten hetkien pysähtynyt värinä leimaa kokonaisilmaisua.

Postia pappi Jaakobille -elokuvasta muistettavan Heikki Nousiaisen mietteliäs hahmo hallitsee kerrontaa. Hän on Härön elokuvalliselle tyylille erityisen sovelias näyttelijä levollisella, tarkalla ja harkitulla osaamisellaan.

Eletty elämä heijastuu ilmaisevista ja tunteikkaista lähikuvista. Tuomo Hutrin kuvaus on silmiähivelevän kaunista, ja Matti Byen minimalistinen musiikki luo siltoja kuvien välille.

Samalla Härön elokuva muistuttaa lasten ja vanhempien suhteisiin olennaisesti liittyvästä anteeksiannon mahdollisuudesta.

Tuntematon mestari on alkavan elokuvavuoden kiistattomia tähtihetkiä ja osoittaa Härön taitavuuden syvyyttä ja läsnäoloa vaativien tarinoiden kertojana.

Ohjaus: Klaus Härö. Käsikirjoitus: Anna Heinämaa. Päärooleissa: Heikki Nousiainen, Pirjo Lonka, Amos Brotherus. Tyylilaji: draama. S.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .