Elokuva-arvio: Kohtalot risteävät talvisessa Oulussa

Kääntöpiste maalaa tunnelmia kahtiajakautuneesta Suomesta.

Kääntöpiste

Arvio: 3/5

Suomalaisessa fiktioelokuvassa ei ole vielä juuri nähty pakolaisia. Kaupallisessa levityksessä on ollut vain viime vuonna valmistunut Aki Kaurismäen Toivon tuolla puolen, joka kertoi turvapaikanhakijan karun tarinan.

Nyt Simo Halisen (Kerron sinulle kaiken, 2013) Kääntöpisteessä angolalainen Francis on yksi kolmesta keskeisestä hahmosta. Tarinan ytimessä eivät kuitenkaan ole talvisen Suomen halki pakenevan afrikkalaisen kokemukset, vaan onnettomien tapahtumien vyyhti, joka koskettaa sattumalta myös Francisia.

Pakenemiseen väsynyt paperiton Francis (David Nzinga) sotkeutuu tapahtumiin, joita mies ei todellakaan olisi kaivannut riesakseen. Myös muilla päähenkilöillä ongelmat vain kasautuvat.

Vauhdikas alku on lupaava. Kolme miestä kohtaa pohjoiseen matkaavan yöjunan makuuvaunussa. Yksi heistä on Suomen viranomaisia pakeneva Francis, yksi matkalaukussaan jotain hämäräperäistä kuljettava Jere (Samuli Vauramo) ja kolmas mieleltään järkkynyt salamatkustaja (Andreas af Enehielm). Pian tapahtuu jotain peruuttamatonta.

Matka päättyy Ouluun, jossa tarinaan liittyy Vera (Laura Birn), näyttelijä ja pienen tytön äiti, joka pelkää entisen miehensä vierailua. Hänen seurakunnassa työskentelevä anoppinsa auttaa turvapaikanhakijoita.

Alun perin Ruotsiin aikonut Francis päättää jäädä Ouluun toistaiseksi, mikä on hankalaa, koska siellä hän ei pääse eroon Jerestä. Francis saa apua Veralta ja Vera puolestaan Jereltä, mutta miehiä piinaa yhteinen salaisuus.

Veran ja Jeren yritykset pitää elämänsä raiteillaan on suomalaisittain tutunoloista tarinaa. Kääntöpisteen angsti on kuitenkin romantisoitua verrattuna vaikkapa Aku Louhimiehen elokuviin.

Elokuvassa puhutaan paljon englantia – ja valitettavasti myös paksua Oulun murretta. Miksi murre napsahtaa päälle aina, kun elokuva tapahtuu Kehä kolmosen ulkopuolella?

Kääntöpiste ei suoranaisesti käsittele pakolaisuutta, vaan maalailee tunnelmia kahtiajakautuneesta Suomesta, jossa Francisin kaltainen henkilö ei ole mitenkään poikkeuksellinen. Valtakuntien välinen rauhan raja, jolla vieraillaan useasti, ei ole entisensä. Helikopterit haravoivat maastoa samaan aikaan kun salakuljettajat yrittävät viedä ihmisiä rajan yli. Näitä ahdistavia näkyjä voi tulkita kriittisenä viestinä.

Alussa aikatasoja ja näkökulmia vaihdellen saadaan aikaan kutkuttava jännite. Junan tuomat miehet ennakoivat konflikteja kuin westernissä ikään. Teknisesti kaikki toimii ja näyttelijät ovat hyviä. Tunnetasolla yhteys henkilöihin ja heidän ajatuksiinsa jää kuitenkin vajaaksi, joten elokuva ei palkitse odotetulla tavalla. Ihmissuhteissa on myös jotain osoittelevaa.

Ohjaus ja käsikirjoitus: Simo Halinen. Tyylilaji: draama, jännitys. K12.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.