Elokuva-arvio: Koskettava elokuvaTransnaisen ahdingosta

Fantastinen nainen -elokuva on laulajanakin tunnetun Daniela Vegan huikea soolo

Fantastinen nainen

Arvio: 4/5

Chileläisen ohjaajan Sebastián Lelion (muun muassa Gloria) uusin elokuva käsittelee varsin koskettavasti transsukupuolisten ihmisoikeuksien loukkaamista. Miltä tuntuu, kun rakkaussuhde tuomitaan perversioksi? Et ole ihminen, olet ihmishirviö.

Marina (Daniela Vega) on yökerholaulajatar ja transnainen. Hänellä on onnellinen ihmissuhde 20 vuotta vanhempaan Orlandoon (Francisco Reyes). Elämä kaikkine matkasuunnitelmineen hymyilee heille. Sitten Orlando saa yllättäen sairaskohtauksen, kaatuu vielä portaissa ja kuolee.

Katsoja jää hieman epätietoiseksi, miksi Marina salailee portaissa tapahtunutta kaatumista. Poliisien silmissä se näyttää pahoinpitelyltä, ja kun syytetty on vielä kummajainen, ovat epäilyt valmiit samoin kuin alistavan halveksiva käytös.

Sitten hyökkäävät Orlandon suku ja ex-vaimo joukkoineen. Kaikki viedään asuntoa ja autoa myöten, koska ne olivat Orlandon nimissä. Siunaustilaisuuteen tulee myös kielto. Pala palalta murretaan koko Marinan ihmisyys. Katsoja osaa jo odottaa fyysisenkin väkivallan puhkeamista.

Sebastián Lelio ohjaa intensiivisesti realismissa kylpevää elokuvaansa, vaikka välillä toki kärjistääkin sanottavaansa itsetarkoituksellisesti.

Marinan surun kasvaessa näyttäytyy kuollut Orlando hänelle jatkuvasti, ja kävelykin on vastatuuleen tarpomista. Ratkaisua voisi kutsua runolliseksi, mutta hieman pateettiseksi se tässä muuttuu. Orlandon haamun johdattaessa Marinan krematorioon kuolleen ruumiinsa luo, on tunnekylläisyys jo huipussaan.

Olkoonkin, että käsikirjoitus hieman horjuu, mutta kaiken pelastaa 28-vuotiaan Daniela Vegan suurenmoinen ja herkkävireinen roolityö. Hän osaa ladata riistetyn ja alistetun ihmisen sieluun kaiken epätoivon ja tuskan niin aidon koskettavasti, että katsoja katsoo vain häntä ja lumoutuu. Itse asiassa Fantastinen nainen on laulajanakin tunnetun Vegan huikea soolo muiden jäädessä lähes statistin asemaan.

Ohjaaja Lelio saa elokuvansa kerronnan rankasta aiheesta huolimatta ilmavan kevyeksi, joka tekee sille ehdottoman hyvää. Tätä kautta siihen ristivalottuu myös koskettava kauneus, joka varsinkin loppukohtauksessa saa ihmismielen auringon loistamaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.