Elokuva-arvio: Merta edemmäs kalaan

Vaiana

Arvio: 3/5

Disney-yhtiön uudessa Vaiana-piirretyssä seilataan tutkimattomilla vesillä ja tuntemattomilla seuduilla, mutta tarinassa on tutut ainekset.

Kyse on melko perinteisestä Disneyn prinsessasadusta, jossa on esimerkillinen sankaritar, ekologinen sanoma, koominen eläinystävä ja värikkäitä musikaalinumeroita. Mutta toisin kuin perinteiset prinsessat, Vaiana on itsenäinen tyttö, joka ei etsi prinssiä vaan omaa identiteettiään ja paikkaansa maailmassa.

Tarina sijoittuu polynesialaisen alkuperäiskansan pariin ja ammentaa disneymäisen herttaisesti sikäläisistä mytologioista.

Saarella asustavan Vaianan isä on ylisuojeleva ja yrittää hillitä tyttärensä seikkailunjanoa. Kun luonnonkatastrofi uhkaa, Vaiana uhmaa isäänsä ja saa siihen tukea vapaamieliseltä isoäidiltään, joka kannustaa Vaianaa etsimään ”sisäistä ääntään” ja pelastamaan kansansa.

Vaiana lähtee merille seuranaan pikku toverinsa, joka on hassu kana.

Matkalla Vaiana törmää elokuvan toiseen päähenkilöön, joka on mahtinsa menettänyt puolijumala Maui. Tuo herttainen, tatuoitu järkäle ja Vaiana auttavat toisiaan pitkin matkaa.

Vaianan reissulle mahtuu riittävän monia äkkikäänteitä pitämään tarinan vauhdissa, mutta sen maagisempaa spektaakkelia on turha odottaa. Visuaalinen toteutus hyödyntää näppärästi meren sinistä valtavuutta ja sokaisevan auringonvalon hehkua.

Tyylilaji: 3D-animaatio. K7.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.