Elokuva-arvio: Mestariteos heitteille jätettyjen koirien saaresta

Isle of Dogs

Arvio: 5/5

Japanilaista herkkyyttä nähdään Wes Andersonin elokuvassa Isle of Dogs, joka nimensä mukaisesti kuvaa Megasakin kaupungin ulkopuolella olevaa koirien saarta. Paikallinen pormestari Kobayashi on siirtänyt kaikki koirat tuohon ”Roskasaareen”, pois ihmisten ulottuvilta.

Animaationa toteutettu elokuva on mahtavasti toteutettu fantasia, joka nojaa japanilaiseen kulttuuriperintöön.

Tarina kuvaa heitteille jätettyjä koiria, näitä ihmisen parhaita ystäviä ja saarelle eristyksiin ajettuja karvaturreja, jotka yrittävät selviytyä ankeissa olosuhteissa. 12-vuotias Atari-poika lentää pienkoneella saarelle etsimään kadonnutta henkivartijakoiraansa Spotsia. Hän on orpo, joka hakee todellista perheyhteisöä koirien parista.

Andersonin ohjaus on erikoinen audiovisuaalinen kokemus ja samalla jotain täysin ainutlaatuista. Kuvasto on poikkeuksellisen iskevää ja korkeatasoista, musiikki rytmisesti kiinnostavaa ja perinteiseen Taiko-rummutukseen paljolti pohjautuvaa.

Anderson saa luotua kertomukseen hienon dynaamisen jännitteen ja historiallisen samurai-kulttuurin ulottuvuuden.

Andersonin kiinnostus niin koiriin kuin japanilaiseen kulttuuriin värittää elokuvan runsaita yksityiskohtia. Kuvaus on rohkean omaperäistä ja kuivan huumorin sävyttämää. Animaatiototeutus on yksityiskohdissaan silmiähivelevän runsasta, tarkkaa ja huolellista.

Koirien välinen dynamiikka on toteutettu erinomaisen hienosti. Erityisenä jaksona jää mieleen kohtaus, jossa karkea kulkukoira Chief kohtaa hienostuneen Nutmegin. Scarlet Johanssonia kuullaan Nutmegin äänenä ja Bryan Cranston on lainannut äänensä Chiefille.

Elokuva ei herkuttele sentimentaalisuudella, vaikka kyynel saattaa vierähtää koiran poskelle.

Englantia puhuvien koirien ääninä ovat myös muun muassa Bill Murray, Bob Balaban, Jeff Goldblum, Greta Gerwig ja Frances McDormand. Lisäksi kuullaan Yoko Onon ääntä.

Isle of Dogsissa viitataan Akira Kurosawan ja Yasujiro Ozun elokuviin. Seitsemän samuraita on läsnä erityisesti musiikin keinoin.

Isle of Dogs on täynnä loistavia ideoita tarinan, kuvauksen, äänimaailman ja leikkauksen suhteen. Värivaihtelut ovat harvinaisen rikkaita ja valonkäyttö oivaltavaa.

Ohjaus: Wes Anderson. Tyylilaji: animaatio. K7.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.