Elokuva-arvio: Mile 22 - Sattuu, tapahtuu ja osuu

Agenttielokuva alkaa hyvin, mutta levottomuus vesittää kokonaisuutta.

Mile 22

2/5

Kuten me kaikki tiedämme, agenttien maailmassa on monenlaista tuntematonta tyyppiä ja porukkaa hillumassa sekä laittamassa asioita niin sanotusti järjestykseen. Niin myös CIA:ssa, jossa häärää salaperäinen Overwatch-niminen sakki, joka ikävä kyllä yhdessä operaatiossaan lahtaa liian arvovaltaisen nilkin.

Pääasiallisesti toiminnallisessa elokuvassa siirrytään Amerikkojen Yhdysvalloista Indonesiaan (todellisuudessa Kolumbiaan ja Bogotaan), jossa sitten sattuu, tapahtuu ja osuu. Mukaan saadaan venäläisetkin, joiden tiedustelukoneen nousu Moskovaksi väitetystä paikasta naurattaa ainakin maisemiensa osalta. Niin – ja kaiken ytimessä on toki kadonnut lasti cesiumia, joka aine uhkaa koko maailman turvallisuutta.

Kyllä – tarina on iänikuinen salaisten asiamiesten loputon seikkailu. On takaumia ja jälkipyykkiä selittäviä osuuksia, on takaa-ajoa, tappelua ja inhorealistista väkivaltaa. Kaikkea sitä, jolla pääsee pakoon normiarkea ja ihan ikiomaa turvallista elämäänsä. Eskapismia kaikki tyynni ja täydellistä tajunnantyhjäämistä.

Kokonaisuus on hämmentävällä tavalla sekasotkuinen. Elokuva alkaa tosin napakasti ja oivan jännitteisesti, mutta sitten sukelletaan syvälle latteuksiin. Kuvallisen kerronnan levottomuus ja kevyet henkilöhahmot eivät paljon puntarissa paina. Indonesialaisen näyttelijän ja taistelulajien mestarin Iko Uwaisin karisma hukataan pelkän pöljämäisen toiminnan alle.

Elokuvahan on kirjoitettu pääjehun James Silvan roolissa kouhottavalle Mark Wahlbergille, jonka ei paljon tarvitse uransa aiemmista tappajarooleista muuntautua. Miehen pinnan alla muhivat erikoiset kyvyt ja mielenterveydelliset ongelmat tuovat hieman sävyjä Wahlbergin ilmeettömään ilmaisuun.

Mile 22:n harvoja piristyksiä ovat kuvakerronnalliset mokat sekä lopussa paljastuva jonkinasteinen juoniyllätys. Mutta siitä sitten enemmän elokuvan jatko-osassa, joka tullee parin vuoden päästä.

Ohjaus Peter Berg. Rooleissa Mark Wahlberg, Iko Uwais, Lauren Cohan, Ronda Rousey, John Malkovich.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .