Elokuva-arvio: Moonlight on mestariteos täynnä tunnetta

Moonlight

Arviuo: 5/5

Nuori, epävarma musta poika yrittää löytää paikkansa Miamin lähiöiden kovassa maailmassa, jossa hänen kaltaistensa nuorten tulevaisuus on usein valmiiksi sinetöity. Äiti on crack-koukussa ja koulukaverit kiusaavat arkaa poikaa. Jonkinlaista huolenpitoa yrittää tarjota mies, joka myy äidille huumeita.

Aiemmin lähinnä lyhytelokuvia tehneen Barry Jenkinsin ohjaama ja käsikirjoittama Moonlight on vakuuttava osoitus tekijänsä elokuvallisesta visiosta. Kerronnaltaan ja estetiikaltaan äärimmäisen hallittu ja vähäeleinen Moonlight on eittämättä yksi viime vuosien vaikuttavimpia draamoja.

Moonlight esittää kolme jaksoa Chiron-nimisen pojan elämästä. Ensimmäisessä jaksossa Chiron (Alex R. Hibbert) on vasta pieni koululainen, mutta jo koulukiusattu ja muutenkin huolien painama. Huumediileri Juan (Mahershala Ali) pelastaa pojan kiipelistä ja yrittää tarjota tälle apua. Juanin tyttöystävästä tulee Chironin tuki ja turva, jonka merkitys korostuu sitä mukaa kun äiti (Naomie Harris) vajoaa syvemmälle huumekoukkuun.

Seuraavassa episodissa Chiron (Ashton Sanders) on varttunut teini-ikäiseksi. Koulukaverit ahdistelevat häntä entistä rajummin. Samoihin aikoihin hänen seksuaali-identiteettinsä alkaa herätä. Viimeisessä episodissa Chiron (Trevante Rhodes) on suuren elämänmuutoksen läpikäynyt nuori mies.

Vaikka Chironia esittää joka episodissa eri näyttelijä, niin tuntuu kuin todella katsoisi samaa, henkilöä, jonka ulkokuori vain muuttuu. Sama herkkyys ja varautuneisuus ilmenee heissä jokaisessa.

Ohjaaja Jenkins ui päähenkilönsä nahkoihin, luoden osittain hyvin subjektiivista ja aistillista kerrontaa, jossa Chironin haaveilla ja unilla on keskeinen sija. Kamera tallentaa vaikutelmia, tunnelmia ja reaktioita herkkävireisesti. Näin se on samalla aaltopituudella kuin sisäänpäin kääntynyt päähenkilönsä. Viipyilevä kerronta antaa poikkeuksellisen paljon tilaa ja aikaa näyttelijätyölle, jota voi vain kehua.

Käänteentekeviksi hetkiksi muodostuvat Chironin ja Juanin uintiretki, Chironin ja koulukaveri Kevinin intiimi tuokio samalla rannalla ja myöhemmin poikien toisenlainen kohtaaminen, mikä muuttaa kaiken.

Moonlight on sekä erityinen ja yleinen. Se vangitsee tietynlaisen miljöön: mustan väestön asuttaman laitapuolen lähiön elämänmenon. Toisaalta se kertoo yleispätevää tarinaa oman identiteetin etsinnästä ja seksuaalisuudesta. Elämän varrella auttavan käden ojentanut aikuinen voi muodostua monella tavalla roolimalliksi.

Moonlight on ehdolla kahdeksan Oscarin saajaksi. Se ei ole kuitenkaan mikään helppo hitti.

Ohjaus ja käsikirjoitus: Barry Jenkins. Tyylilaji: draama. K12.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.