Elokuva-arvio: Olliver Hawk eli Olavi Hakasalo oli showmies ja mestarihypnotisoija – kiehtova dokumentti luo salaperäisyyden ilmapiirin

Olliver Hawk
Arvio: 4/5

”En ole itsekään selvä homman järkevyydestä. Mutta olen päättänyt ratsastaa hirvellä. Ja sillä siisti!”

Näin lausuu arkistotallenteella Olliver Hawk (1930–1988), oikealta nimeltään Olavi Hakasalo, Arthur Franckin kirjoittamassa ja ohjaamassa mainiossa dokumentissa.

Kuinka paljon Hawkin persoonassa ja tempauksissa oli showmiehen teatteria, kuinka paljon luontaista kylähulluutta ja kuinka paljon selvänäköisyyttä, jää katsojan mietittäväksi. Tylsä heppu hän ei ainakaan ollut, ja sitä myöten myös Franckin dokumentti, seuratessaan Hawkin edesottamuksia ja päähänpistoja, on viihdyttävä aikamatka Hakasalon mielenmaisemaan ja siinä sivussa Kekkosen ajan Suomeen.

Hirvellä ratsastanut ja karhuja lemmikkeinään pitänyt Hawk oli aikansa supertähti, joka toi hypnoosin Suomeen järjestämällä hypnoosinäytöksiä ympäri maata ja julistamalla hypnoosin voimaa uskoen sen tieteellisiin mahdollisuuksiin. 1960-luvun Suomessa se oli tietenkin kohahduttavaa toimintaa. Oppinsa hän haki alunperin Australiasta, kannibaaliheimon parista.

Franckin dokumentti on tyylitajuisesti ja vivahteikkaasti koottu lavastetusta ja aidosta arkistomateriaalista, joka tuo oman aavemaisen tuntunsa muutenkin kovin aavemaiseen persoonaan. Tapahtumia taustoittaa kertojanääni sekä Franckin omat nasaaliääniset lausunnot ja haastattelut. Hawk säilyy silti mysteerinä, ja hyvä niin.

Mestarihypnotisoijan tarina kietaisee mukaansa myös suomalaisen yhteiskunnan muutoksia ja poliittista lähihistoriaa.

Hawk itse vihjasi poliittisten piirien käyttäneen hänen palveluksiaan Veikko Vennamon toiminnan häiritsemiseksi ja Suomen Maaseudun puolueen hajottamiseksi.

Oliko siis kyse poliittisesta ajojahdista, kun Hawk 1980-luvulla sai tuomion petoksesta ja luvattomasta lääkärintoimen harjoittamisesta? Hawk oli pitänyt salaista yksityisklinikkaa, jossa oli hypnoosin avulla hoitanut muun muassa mielenterveysongelmista kärsiviä potilaita.

Dokumentti jättää kysymykset kiehtovasti ilmaan, loihtien sellaisen salaperäisyyden ilmapiirin, joka varmasti imartelisi Hawkia itseään.

Tyylilaji: dokumentti, K7.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .