Elokuva-arvio: Pieniä suuria valheita on suomalaisen korpirealismin ilmentymä

Pieniä suuria valheita

Arvio: 3/5

Suomalaisuus merkitsee ennen muuta arkea Matti Kinnusen ohjaamassa ensi-iltaelokuvassa Pieniä suuria valheita.

Elokuva on tarina Kainuun korpimaisemiin muuttavasta Harrista (Mikko Nousiainen) ja hänen pojastaan Simosta (Niila Nousiainen) keskellä uusia olosuhteita. Harri menee töihin paikalliseen Harmaakedon seurakuntaan. Hänen taustallaan on salattua menneisyyttä, jota vähitellen paljastetaan.

Harri joutuu moninaisiin tehtäviin, ja elämän koko kirjo näyttäytyy hänen kohtaamissaan ihmisissä. Simolla on koulussa omat vaikeat hetkensä.

Tästä asetelmasta kehittyy Kinnusen yhdessä Juha Koirasen kanssa käsikirjoittama elokuva, jossa on hienoista draamaa ja elämänmyönteistä tunnelmaa.

Talven kylmyys ja korkeat hanget muodostavat elokuvan visuaalisen ilmapiirin. Dialogi on tarkoituksellisen töksähtelevää, sisältäen lyhyitä huomioita eletystä elämästä.

Kuvitteellista tasoa edustavat muutamat fantasiat ja Harrin aiempaan elämään liittyvät takautumat.

Paikallisista ihmisistä nostetaan esiin Taavitsaiset, joihin Harri ja Simo tutustuvat. Santtu Karvosen esittämä isä Taavitsainen edustaa jo itsessään puhdasta komiikkaa, mutta varsinkin Pihla Penttisen tulkitsema Anu-äiti on vinossa komiikassaan varsin onnistunut luonnekuvaus.

Kinnusen (Miss Farkku-Suomi) tyyli on niukkasanainen ja minimalistinen. Hän enemmänkin vihjaa asioihin kuin varsinaisesti avaa niitä, joten katsojan täytyy työstää tilanteiden merkityksiä. Täysin saumattomasti eivät osat aina kiinnity toisiinsa. Kerronnallista rohkeutta olisi voinut olla enemmän.

Suomalaisen korpirealismin edustajana Pieniä suuria valheita on jatkoa elokuviin, joissa eletty elämä varjostaa nykyisyyttä ja arki saa tragikoomisia tasoja.

Suomalaisuus on siis sekä myyttiä että arkea, niukkuutta ja alkukantaista voimaa. Ihmiskuvat ovat rehellisen läsnäolevia, Kainuun ja Sotkamon maisemista suoraan kasvavia.

Markku Pölösen (Onnen maa, Kivenpyörittäjän kylä, Koirankynnen leikkaaja, Oma maa) ilmavien ja ilmaisullisesti riemukkaiden fantasioiden tasolle ei tällä kertaa ylletä, mutta se ei poista Pieniä suuria valheita -elokuvan pienimuotoista sympaattisuutta.

Ohjaus: Matti Kinnunen. Rooleissa: Mikko Nousiainen, Niila Nousiainen, Santtu Karvonen, Pihla Penttinen. Tyylilaji: draama, komedia. K7.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .