Elokuva-arvio: Räppärin rankka paluu

Tupac Shakurin tarina vakuuttaa vain hetkittäin. Straight Outta Compton tasoille ei tällä kertaa ylletä.

Tähtiräppäri Tupac Shakurin (1971–96) lyhyen mutta värikkään elämän keskeiset vaiheet ovat kiinnekohtina Benny Boomin ohjaamassa ensi-iltaelokuvassa All Eyez on Me. Shakuria tulkitsee Demetrius Shipp Jr.

Kyse on fiktiosta, jonka tarina leikkautuu 1970-luvun puolivälin vankilajaksoista takaisin aina Shakurin syntymään 1970-luvun alkuun. Lapsuutta käsitelään varsin lyhyesti. Sen sijaan Shakurin muu yksityiselämä saa laajempaa huomiota osakseen.

Erityisesti äitisuhde muotoutuu elokuvassa tärkeäksi. Huumeet sekoittavat kuitenkin Mustat Pantterit -järjestöön kuuluneen tulisieluisen äidin (Danai Gurira) pään ja tämä aiheuttaa huolta ja tuskaa myös pojalle. Tuttavuus Jada Pinkettin (Kat Graham) kanssa muodostuu Tupacille tärkeäksi.

Muuten lähes kronologisesti etenevä tarina keskittyy Tupacin sosiaalisen elämän kuvaukseen. Parhainta antia teoksessa ovat studiotyöhön sijoittuvat jaksot, joissa kuullaan Shakurin musiikkia. Sen sijaan muu elämällinen kuvaus saa osakseen lähinnä ylidramaattisia korostuksia.

Väkivaltaiset yhteenotot seuraavat toisaan ja niiden kuvaus vie paljon pois tarinan muista ulottuvuuksista. Lisäksi ohjaaja Boomin tapa hyödyntää näitä tilanteita pitää sisällään paikoin lähes hysteeristä ilmaisua, joka tekee kokonaisuudesta raskasta seurattavaa. Death Row -levy-yhtössä vietetty aika kattaa pitkälti lopun kuvausta.

Demetrius Shipp Jr eläytyy täysillä rooliinsa ja myös äidin tulkki Danai Gurira on vakuuttava. Muut näyttelijätyöt ovat hetkittäin keinotekoisen oloisia, joten vuonna 2015 tehdyn hip-hop -elokuvan Straight Outta Compton tasoille ei tällä kertaa ylletä.

Ohjaus Benny Boom. Rooleissa Demetrius Shipp Jr., Kat Graham, Hill Harper, Danai Gurira.

Tyylilaji: draama, elämäkerta, musiikki. K16.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.