Elokuva-arvio: Tässä on jotain hyvin erityistä

Thomas Laineen Viraali-elokuvalle toivoo pikaista jatkoa.

Viraali

4/5

Viraali on poikkeuksellinen suomalaiselokuva. Se luottaa enemmän elokuvan kansainvälisiin kuin kansallisiin merkityksiin. Lähtökohdat ovat hyvin kunnianhimoiset ja episodimaisesti kaartuva tarina rakentuu useiden, vähitellen toisiinsa kietoutuvien ihmiskohtaloiden varaan.

Poliisina työskentelevä Kari (Frans Isotalo) ajautuu vaaratilanteeseen jo kerronnan alkumetreillä. Myöhemmin hän ihastuu paikallisen kahvilan myyjään, Sibelius-Akatemissa kontrabassoa opiskelevaan Saanaan (Saga Sarkola). Pari tutustuu varovasti toisiinsa.

Bisnesmaailmassa pyörivä Harry (Mika Melender) kohtaa menneisyytensä, kun hän vierailee syöpää sairastavan ex-vaimonsa (Anne Polvi) luona sairaalassa. Myyjänä työskentelevä Mika (Visa Sarparanta) ajautuu houkutuksiin ja lähtee rikoksen tielle. Räppäri Janne (Vili Korteniemi) haluaa tehdä musavideon.

Arkkitehtuuria opiskelevan Thomas Laineen käsikirjoittama, ohjaama ja hänen veljensä Peterin kuvaama teos etenee kuvien, äänten, ihmisten ja musiikin harmonisena yhteispelinä. Juuri tällaiset yhteydet ovat Viraalille ominaisia.

Ihmiset on kuvattu suhteessa ympäristöön ja tästä aiheutuu Laineen elokuvan erikoinen näkökulma. Kyse ei ole vain tarinoista vaan myös miljööstä ja arkkitehtuurista, joiden keskellä tarinat tapahtuvat.

Pienen budjetin elokuva avaa katsojan eteen laajat ulottuvuudet. Nykypäivän kuvaajana Viraali on olennainen, uskalias ja elokuvallisia rajoja aukova teos, monisyinen rakennelma, joka kommunikoi aikamme teemoja kuten yksinäisyyttä, piittaamattomuutta, kommunikaation ja yhteiselon puuttumista ja samalla myös rakkautta, tunteita ja välittämistä.

Elokuvassa tapahtuva Bitcoin-ryöstö saa liian suuren osan kokonaisuudesta ja myös joissain näyttelijätöissä olisi ollut hiomista. Silti Viraalissa on paljon elämyksellisyyttä, tilanteiden ja hetkien tajua, herkkyttä ja ilmaisevia lähikuvia. Martin Granholmin, Markus Kärjen ja Mikko Renforssin säveltämä musiikki on vahvasti esillä ja toimii usein kuvien välisenä siirtymänä tai yksittäisen kohtauksen tunnelman korostajana.

Viraali on hybridi elokuva, yhdistelmä kuvilla ja äänillä kirjoittamista, hetkiä, vaikutelmia ja aikamme dokumentointia. Laineen teos rakentuu mosaiikkimaisesti kietoutuen arkkitehtonisiin ja geografisiin elementteihin. Kuvien realistisuus on läsnä, mutta myös laajemmat merkitykset.

Tässä on jotain hyvin erityistä. Thomas Laine on saanut aikaan kiinnostavan avauksen, jolle toivoo pikaista jatkoa.

Ohjaus ja käsikirjoitus: Thomas Laine. Kuvaus: Peter Laine. Tyylilaji: draama, jännitys (K12).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.