Elokuva-arvio: Tavallisesta tulee täyteläistä Greta Gerwigin vahvassa kasvutarinassa

Lady Bird

xxxxx

Ihan näin aluksi: Unohtakaa Lady Bird -elokuvan traileri tai jättäkää se kokonaan katsomatta. Ja unohtakaa, että Lady Birdia on luonnehdittu sanoilla ”hykerryttävä draamakomedia”.

Ja lukekaa tämä arvostelu vasta elokuvan katsomisen jälkeen.

Greta Gerwig on käsikirjoittanut ja ohjannut hätkähdyttävän realistisen kasvutarinan 17–18-vuotiaasta lukiolaistytöstä Christine McPhersonista, joka ottaa mittaa itsestään, opettajistaan, kavereistaan ja ennen kaikkea äidistään. Vaikka yhtä kokonaista vuotta kuvaava elokuva tapahtuukin Yhdysvaltojen Amerikassa, on tarina universaali, ajasta ja paikasta riippumaton.

Draama sisältää myöhäisteinin perusnormaalin paketin auktoriteettivastaisuuksineen, poikaystävineen, seksikokeiluineen ja kodista irtautumisineen.

Tarina on ylitsevuotavan tavanomainen ja se kerrotaan niin tavallisesti, että lopputulos on täyteläisen elämänmakuinen.

Se, että koulu on katolisen kirkon ylläpitämä, tuo tarinaan vahvoja ja hämmentäviä näkökulmia, jotka jätetään täysin katsojan puntaroitavaksi.

Elokuva vihjaa kuvin ja sanoin jostain, jonka sitten jättää täysin avoimeksi. Näin tapahtuu esimerkiksi kirkon roolin ja uskonnon osalta.

Lady Bird on vahva tarina, ja sen voima perustuu kolmen näyttelijän upeisiin suorituksiin. Saoirse Ronan on pääosassaan kovan hauras ja itsetietoisen epävarma. Taiturimainen nuori näyttelijä pääsee luomaan todellista, elävää ja rosoista naishahmoa. Laurie Metcalf ja Tracy Letts ovat kasvukipuilevan tyttärensä vanhempina tunteiltaan ja reaktioiltaan aitoja ihmisiä eivätkä pelkkiä roolihahmoja.

Kuvitellaanpa äitiä ja tytärtä, jotka juuri nyt kipuilevat keskenään, koska valmistautuvat laskemaan irti toisistaan ja joutuvat samalla rikkomaan syntymässä luodun keskinäisen symbioosinsa. He välittävät toisistaan niin lujasti, että se ulkopuolisin silmin näyttää melkein vihalta.

Tuskin kykenevät puhumaan toisilleen. Jos jompikumpi heistä vie toisensa katsomaan Lady Bird -elokuvan, on se kokemus taatusti heille kummallekin vapauttava.

Ohjaus: Greta Gerwig. Rooleissa: Saoirse Ronan, Laurie Metcalf, Tracy Letts, Lucas Hedges

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.