Elokuva-arvio: The Darkest Minds panostaa toimintaan, mutta parasta antia ovat herkät hetket

The Darkest Minds

2/5

Jennifer Yuh Nelsonin ohjaama The Darkest Minds on teini-ikäisille suunnattu fantasiaseikkailu, joka sijoittuu tulevaisuuden maailmaan. Siellä 90 prosenttia lapsista on menehtynyt salaperäisen taudin seurauksena ja loput on sijoitettu maan hallituksen toimesta keskitysleirejä muistuttaviin olosuhteisiin. Tarina pohjaa Alexandra Brackenin luomaan, nuorten aikuisten olosuhteita käsittelevään trilogiaan.

Leirillä olevat nuoret on jaoteltu eri värien mukaan. Ruby (Amandla Stenberg) luulee olevansa vihreä, mutta paljastuukin oranssiksi ja joutuu pakenemaan henkensä edestä. Samalla hän huomaa poikkeuksellisia kykyjä itsessään. Lääkäri Cate (Mandy Moore) auttaa Rubya noilla hetkillä.

Myöhemmin Ruby löytää kumppaneikseen kolme muuta samanhenkistä nuorta, Zu’n (Miya Cech), Chubsin (Skylan Brooks) ja Liamin (Harris Dickinson). He kaikki omaavat supervoimia, Zu’n hallitessa sähkön, Chubsin paljastuessa älykkääksi arvoitusten ratkaisijaksi ja Liamin omatessa kyvyn liikuttaa esineitä. Yhdessä nelikko suuntaa tien päälle etsimään Slip Kidiksi kutsutun nuorukaisen johtamaa valtakuntaa jostain Virginian East Riverin varrelta.

The Darkest Minds on sci-fi-ulottuvuuksiensa ohella myös matka- ja toimintaelokuva, joka sisältää lukuisia efektipohjaisia jaksoja. Niissä supernuoret pääsevät näyttämään kykyjään. Kung Fu Pandan ohjaimissa aiemmin ollut ja myös animaatioita tehnyt Jennifer Yuh Nelson panostaa lujasti toimintajaksoihin ja yleiseen kertomukselliseen näyttävyyteen. Silti hän tuntuu onnistuvan parhaiten Rubyn ja Liamin välisissä kahdenkeskisissä hetkissä.

Käsikirjoituksellinen yksiviivaisuus on kuitenkin läsnäolevaa ja luodut jännitteet tieteisfantasian tasolla turhankin suoraotteisia. Rakenteessa on kovin selkeät juoniasetelmat ja ihmissuhdekuvioihin olisi toivonut lisää ilmeikkyyttä. Visuaalinen maisema on hetkittäin jopa raskassoutuinen siihen kohdistuvan uskottavuuden puutteen vuoksi.

Tarina muistuttaa lähtökohdiltaan enemmän televisiosarjan alkujuonta kuin pitkän elokuvan näkökulmaa. Siksi on vaikea mieltää kaikkia elokuvan tapahtumia luontevina, vaikka nuoret näyttelijät, Rubya sympaattisesti tulkitsevan Amandla Stenbergin johdolla, tekevät monin osin parhaansa.

Ohjaus: Jennifer Yuh Nelson. Rooleissa: Amandla Stenberg, Harry Dickinson, Miya Cechi. Tyylilaji: Sci-fi, fantasia, seikkailu.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .