Elokuva-arvio: Tomppa kirmaa ja se on lähes riittävästi uudessa Mission: Impossible -elokuvassa

Mission: Impossible – Fallout

3/5

Ennakkohypen perusteella Tom Cruisen johtaman Mission: Impossible -sarjan kuudennen osan piti olla suurinta ja kauneinta toimintaelokuvaa, mitä valkokankailla on vähään aikaan nähty. Lähes kaksi ja puolituntinen elokuva kyllä tarjoaa kaikkea, mitä Cruisen esittämältä agentti Ethan Huntilta on totuttu näkemään: järjetöntä vauhtia, äärimmilleen viritettyä vaaraa ja mahdottomia tilanteita ratkaistavaksi – ja tietysti Cruisen tavaramerkiksi muodostunutta dynaamista juoksua.

Riittääkö tämä täyttämään odotukset? Ei.

Vaikka Christopher McQuarrien käsikirjoittamassa ja ohjaamassa elokuvassa on paljon hyvää ja kaunista, pakosta elokuvaa seuratessa tulee tunne, että tämän kaiken on nähnyt joskus ennenkin.

Tämä ei ole vain Falloutin vika vaan yleisesti Hollywoodin isolla rahalla tehtyjen toimintaelokuvien ongelma. Karkeistaen voisi sanoa, että suosituimpien actionsarjojen nimihahmoista esimerkiksi James Bondin, Jason Bournen ja Ethan Huntin voisi heittää pienin muutoksin toistensa seikkailuihin ilman, että katsoja siitä kovasti säpsähtäisi.

Vaikka yliampuvat taistelukohtaukset ja takaa-ajot ovat hienoja ja actionelokuvien suola, liika on liikaa. Elokuva olisi kaivannut enemmän suvantovaiheita varsinkin, kun hahmojen välisiä suhteita, erityisesti Cruisen esittämän Huntin ja edellisestäkin leffasta tutun Rebecca Fergusonin esittämän Ilsan, haluttiin selvästi syventää. Kaksikon muutamassa hitaammassa kohtauksessa on hyvää kemiaa, mutta lopulta kaikki jää rymistelyn jalkoihin.

Virkistävää elokuvassa on, että se on jatkoa tarinakaareen, joka alkoi jo vuonna 2006 ensi-iltansa saaneesta Mission: Impossible III -elokuvasta. Fallout juoksuttaa mukaan tuttuja hahmoja ja rakentaa tarinalle syvyyttä viittauksilla edellisiin osiin. Juonesta toki pysyy kärryillä, vaikka aikaisempia osia ei olisi nähnyt – sen verran reikäpäinen on jälleen maailmanpelastusoperaatio.

Juonta tärkeämpää on selvästi se, että toimintakohtauksen jälkeen saadaan mahdollisimman nopeasti käynnistettyä toinen toimintakohtaus.

Fallout alkaa kaksi vuotta edellisen osan eli Rogue Nationin tapahtumien jälkeen. Edellisessä osassa Huntin ryhmä esti Solomon Lanen (Sean Harris) johtaman Syndikaatin juonet. Jäljelle jääneet ovat muodostaneet Apostolit-nimisen ryhmän, jonka tavoitteena on luoda uusi maailmanjärjestys ydinpommein, joita useampikin taho haluaa itselleen.

Tiivistettynä elokuva on kilpajuoksua kelloa vastaan vaarallisesta tilanteesta toiseen. Jälleen kerran matkassa on pettureita, ja Hunt kumppaneineen huomaa toimivansa yksin ilman valtion tukea. Oman makunsa tarinaan tuo mukaan tuppautuva CIA-agentti Walker (Henry Cavill).

Fallout tarjoaa paljon toimintaa ja muutamat hyvät naurut. Ei napakymppi, mutta kesäleffana kelpo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .