Elokuva-arvio: Vanja-sedän varpunen visertää vakoilutrillerissä

Red Sparrow

Arvio: 2/5

Kahden suurvallan toisiinsa kohdistama tiedustelutoiminta ei ole viimeiseen viiteenkymmeneen vuoteen ollut järinkään omaperäinen toimintaelokuvan aihe. Joku voisi jopa sanoa, että kyseinen aihepiiri on jo aikoja sitten tyhjätty. Varsinkin kun tiedustelu ja vakoilu ovat siirtyneet kenttäagenteilta bittinikkareitten puuhaksi.

Itsekin 33 vuotta CIA:n agenttina toiminut nykyinen jännityskirjailija Jason Matthews on rustannut kasaan Red Sparrow -trilogian, jonka ytimessä seikkailee entinen ballerina ja sittemmin Venäjän suvereeniksi agentiksi koulutettu Dominika Egorova. Hän ajautuu olosuhteiden viettelemänä vakoojakouluun, jossa oppii käyttämään mieltään ja viehkoa kroppaansa isänmaansa hyväksi.

Teemat ovat tutut: perhesuhteet, uskollisuus omalle maalle, holtiton ideologinen horjuminen, petosharhautukset ja erotiikka. Väkivaltaa riittää vieraiksikin tarpeiksi ja ihonkuorinta ei tämän elokuvan jälkeen ole enää entisenlaisensa operaatio.

Muutamat kohtaukset käyvät orvaskeden päälle ihan oikeasti. Sen syvemmälle tässä jännärissä ei sitten päästäkään.

Jennifer Lawrence on pääosassa kaikista ansioistaan johtuen, ja onhan hän tehnyt komeat pääroolit ohjaaja Francis Lawrencen Nälkäpeli-trilogiassakin.

Venäläisenä naispuolisena James Bondina tai action-Barbiena Jennifer pärjää mutkattomasti – hänessä kun riittää karismaa pöljään toimintaleffaankin. Ilman Lawrencen taitavaa näyttelemistä tässä elokuvassa ei olisi juuri mitään jälkipolville kerrottavaa.

Muista näyttelijöistä on nostettava esille Charlotte Rampling, joka tekee tiukan roolin vakoilukoulun armottomana johtajattarena. Hänen roolihahmossaan on jotain äärimmäisen pelottavaa, ja se on juuri Ramplingin suvereenin näyttelijätyön ansiota.

Suunnattoman hämmentävää tässä elokuvassa on se, että naisagentin Vanja-setää näyttelevä Matthias Schoenaerts muistuttaa hyvin paljon erästä Vladimir-nimistä heppua, joka vaikuttaa vahvasti tuolla idän suunnalla. On kiistämätöntä, ettei yhdennäköisyys ole sattumaa. Ja koska Red Sparrow on tehty amerikkalaisista raaka-aineista ja pääasiassa omalle väelle, näyttäytyy Venäjä ja venäläisyys muutenkin todella oudossa valossa.

Matthewsin kirjat ovat saaneet rapakon tuolla puolen suuren suosion, ja niinpä tulemme taatusti näkemään Red Sparrowille ainakin kaksi jatko-osaa. Ei siis lopu tarina ihan kohtakaan.

Ohjaus: Francis Lawrence. Rooleissa: Jennifer Lawrence, Joel Edgerton, Matthias Schoenaerts, Charlotte Rampling, Jeremy Irons. K16.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.