Elokuvaohjaaja Mikko Niskasen museota toivotaan Äänekoskelle – "Mikko arvosti kotiseutuaan, jossa eli ja työskenteli"

Äänekoskella keskustellaan elokuvaohjaaja Mikko Niskasen elämäntyön säilyttämisestä. Konginkankaan kotiseutukerho Kömin kilta toimitti toukokuussa kau­pungille esityksen Niskaselle omistetun museon perustamisesta Konginkankaalle.

Kaupungin mukaan talouden ja toiminnan järjestämisen kannalta on vaikeaa nähdä, että kaupungilla olisi edellytyksiä perustaa uutta hallinnollisesti erillistä museota tai sitoutua sen tilojen ja yleisölle avoinna pitämisen rahoittamiseen.

Hallitus päätti kehottaa museotyöryhmää ja vapaa-aikatoimea ottamaan kuntalaisaloite huo­mioon museohankkeen valmistelussa ja muussa museotoiminnan suunnittelussa.

Huhtikuussa perustetun museotyöryhmän tarkoitus on miettiä kaupungin Metsä Board Oyj:ltä hankkimien Kuhnamontien entisten hallinto- ja paloasema­rakennusten tulevaa käyttöä museotoiminnassa. Työn on määrä valmistua vuoden 2018 loppuun mennessä.

Pääkonttoriin on suunniteltu sijoitettavan tehdasmuseo, kaupungin kulttuurihistoriallinen museo sekä mahdollisesti kotiseutumuseon esineistöä. Paloasema toimisi mahdollisesti museoiden varasto- ja arkistokäytössä.

Kaupungin mukaan kaupungin­museon toteutustapoja Niskasen elämäntyön vaalimisessa voisi pyrkiä laajentamaan. Esimerkiksi keskustaajaman museoihin voitaisiin koota pysyviä tai vaihtelevia näyttelyitä.

Kömin killan puheenjohtaja Reetta Korjonen sanoo ensin, että on hyvä, että pitkään pimennossa ollutta Mikko Niskasen elämäntyön vaalimista käsitellään. Yhdistys kuitenkin uskoo, että museon autenttinen paikka olisi Konginkankaan pian tyhjilleen jäävä koulu.

– Mikko arvosti kotiseutuaan, jossa eli ja työskenteli. Hän palasi aina takaisin ja koki, että tämä oli hänelle rauhoittumispaikka. Viimeisessä Niskasesta tehdyssä dokumentissa hän kertoi, että hänen juurensa ovat syvässä Konginkankaalla. Tämäkin velvoitti Kömin kiltaa ottamaan kantaa, kertoo Korjonen.

Myös vanhan koulun ympäristö, jossa sijaitsee muun muassa Konginkankaan 150-vuotias kirkko, vaikutti kotiseutuyhdistyksen päätökseen esittää museota kylälle.

Korjonen uskoo, että museokävijät löytäisivät samalla tavalla Konginkankaalle kuin Äänekosken keskustaankin. Hänen mielestään museotoimintaa voisi hajauttaa.

– Mikolla ei ole mitään yhtymäkohtia tehtaaseen. Hän oli pienen ihmisen kuvaaja. Museo Konginkankaalla, jossa hän on kuvannut elokuviaan, tukisi hänen työnsä arvostusta. Työryhmällä pitäisi olla valmiutta miettiä, hajautetaanko näitä vai laitetaanko kaikki piipun juureen, Korjonen sanoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .