Elysium

Eteläafrikkalais-kanadalainen ohjaaja Neill Blomkamp tuli tunnetuksi vuonna 2009 Johannesburgiin sijoittuvalla District 9 -elokuvallaan. Siinä ihmiset ja kummalliset avaruusoliot kohtasivat tavalla, joka oli riemastuttavan mustan huumorin ja eritasoisten, ennen muuta ajatuksellisten sosiaalisten viitteiden täyttämää kerrontaa.

Elysium on hänen uutuutensa, astetta totisempi kuvaus vuoden 2154 maailmasta, jossa tasa-arvo on lopullisesti historiaa. Superrikas eliitti on muuttanut maata kiertävälle Elysium-planeetalle ja köyhälistö on jätetty maan päälle, jossa Los Angeles näyttäytyy tautien ja saasteiden riivaamana slummina. Siellä elämän edellytykset ovat kuihtumassa kun ei ole tarjolla sen enempää työtä, ruokaa kuin terveydenhoitoakaan.

Siksi katseet kohdistetaan toiveikkaina taivaalle: Elysiumissa teknologinen olomuoto on saavuttanut yhdenlaisen täydellisyyden asteen, sillä sairauksia voidaan skannata ja parantaa hetkessä. Siellä asuvat ovat eristäytyneet omaan idylliseen ”paratiisiinsa”, jossa ei haluta tietää mitään todellisen maailman sosiaalisista ongelmista.

Matt Damon esittää kolmekymppistä Max DeCostaa, tehtaan työläistä ja entistä vankia, joka jo lapsena uumoili Elysiumiin pääsystä. Sittemmin vuodet ovat muuttaneet hänen käsityksiään, mutta yllättävät tapahtumat ajavat hänet keskeiseen rooliin Elysiumin valloituksessa. Jodie Foster on Elysiumin puolustusta johtava viileän elegantti Delacourt.

Tarina saa kiteytyksensä, kun Max loukkaantuu vakavasti työssään. Kuolettava säteilyannos uhkaa henkeä ja samaan aikaan erilaisia sivujuonia nousee pintaan. Niihin sekaantuvat niin Delacourt kuin liikemies ja Elysiumin kehittäjä Carlyle (William Fichtner) sekä paikallinen diileri Spider (Wagner Moura). Max saa tehtävän, muuttuu kyborgiksi, pistää erityisen exoskeleton-suojapuvun ylleen ja kohtaa jälleen myös lapsuuden ihastuksensa Freyn (Alice Braga), jonka tytär Matilda (Emma Tremblay) tarvitsee kunnon hoitoa sairastamaansa leukemiaan.

Tieteiselokuvassa atmosfäärin luonti on oleellista ja tässä suhteessa Elysium onnistuu. Myös tuotannolliset arvot ovat kohdallaan ja Blomkampin visioissa on huolellisuutta. Ennakkosuunnittelu ja käsikirjoituksen hionta on tarkkaa, vaikka perusasetelma on tuttu jo aiemmista sci-fi-tarinoista. Loppua kohden kerronnallinen ote suoristuu kun taistelujaksot vievät huomion.

Trent Opalochin kuvaus ja Ryan Amonin musiikki ovat Elysiumin ansioita. Käsivarakamera on poikkeuksellisella tavalla läsnä tapahtumissa ja juuri visuaalisen toteutuksen tasoillaan Elysium on kiinnostava. Näyttelijäkunta on hyvin kansainvälinen. Amerikkalaistähtien ohella tulkitsijoita on Meksikosta, Brasiliasta, Etelä-Afrikasta ja Pakistanista. Matt Damon on voimallisesti läsnä Maxin roolissa. Alice Bragan roolihahmo on kovin stereotyyppinen.

District 9 -leffan pääroolissa fantastisen kekseliään suorituksen tehnyt Sharlto Copley nähdään nyt Kruger-nimisenä pahan lähettiläänä. Esikuvan tähän rooliin Blomkamp otti eteläafrikkalaisista palkkasotureista. Monet sivuosien hahmoista jäävät varsin ohuiksi eivätkä tuo paljoa lisää kerronnan dramatiikkaan. Katsojalla on tunne monista, osittain myös pinnanalaisista viittauksista nykypäivään.

Kreikkalaisessa mytologiassa Elysium tarkoitti paratiisia, jonne jumalten kuolemattomiksi julistamat sankarit lähetettiin.

Ohjaus: Neill Blomkamp. Kuvaus: Trent Opaloch, musiikki: Ryan Amon. Rooleissa: Matt Damon, Jodie Foster, Sharlto Copley, Alice Braga, Diego Luna, William Fichtner, Wagner Moura. Tyylilaji: toiminta, draama, sci-fi, jännitys (K16).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.