Enkelit ja demonit

ENKELIT JA DEMONIT
(ANGELS & DEMONS)
Dan Brownin Enkelit ja demonit -romaanin kannessa mainostetaan, että kirjasta on tulossa jännittävä elokuva, jonka tähtiroolissa on Robert Langdon. Kuulostaapa laimealta, ajattelin yrittäessäni lueskella tuota Da Vinci -koodia ennen ilmestynyttä kömpelöä seikkailukirjaa.

Harvardilaisen symbolitutkija Robert Langdonin roolissa Tom Hanks on päätynyt juuri niin tylsään rooliin kuin hän itse on näyttelijänä. Langdon on yhtä mielenkiintoinen kuin hänen rannekellossaan komeileva Mikki Hiiri.

Salapoliisia leikkivän akateemikon puuhat ovat sangen huvittavia. Aivan pettämätön on Langdonin kyky ratkoa arvoituksia ja nähdä asiayhteyksiä. Miehen aivot työskentelevät silloinkin kun hän on vain puolittain tajuissaan.

Todellinen jännitys on tästä infantiilista seikkailusta kuitenkin hyvin kaukana. Hyvä vertailukohta tyylilajin ja älyllisyyden näkökulmasta on Nicholas Cagen tähdittämät Kansallisaarre-elokuvat.

Pelkoa Vatikaanissa

Langdon lennätetään Vatikaaniin estämään muinaisen salaseura Illuminatin katolista kirkkoa vastaan suunnittelemaa kostoiskua. Paavi on kuollut ja Vatikaani on täynnä uutta paavia valitsemaan saapuneita kardinaaleja. Heistä neljä on kateissa ja jossain Vatikaanin kätköissä tikittää pommi. Tarkemmin sanottuna kyseessä on italialaisen Vittoria Vetran ( Ayelet Zurer) kehittelemä aine nimeltään antimateria.

Omahyväisesti vitsaileva Langdon ja Vetra pistävät tuulemaan siihen malliin, että Vatikaanin sveitsiläiskaartin yhteistyöhaluton päällikkö ( Stellan Skarsgård) ja Rooman poliisi eivät voi kuin ihailla vierestä heidän tehokkuuttaan. Paavin nuori sijainen ( Ewan McGregor) on valmis avaamaan salaisimmatkin ovet tehokaksikolle.

Odotuksia olisi

Enkelit ja demonit on kaikessa ylimalkaisuudessaan kutkuttava nimi elokuvalle. Historiaa havisevaa Roomaa kiehtovampaa tapahtumapaikkaa tuskin voi kuvitella. Kun sitten vielä lupaillaan tarinaa uskonnon ja tieteen välisestä taistelusta, niin johan on odotuksia kerrakseen.

Ohjaaja Ron Howard ja käsikirjoittaja Akiva Goldsman ovat kuitenkin saaneet aikaiseksi vain rahalta haiskahtavan, kynnettömän seikkailun. Kaikkein eniten hakoteillä ollaan Illuminatin kuvauksessa. Veljeskunta henkilöidään pariin tylsään tyyppiin.

Kuten Da Vinci -koodi, Enkelit ja demonit on kerronnaltaan nopeaa vyörytystä. Mysteerit ratkeavat käden käänteessä, henkilöissä ei ole tarttumapintaa ja tapahtumat taustoitetaan huterasti. Mitään historiallisia luentoja ei tapahtumien väliin tietenkään voi rakentaa, mutta siinä Dan Brown -elokuvien ironia onkin. Romaaneissa kiinnostavinta olivat juuri nuo "historialliset" taustat. Kun ne on karsittu elokuvista melkein kokonaan pois, ei käteen jää paljon. Muutamat huomiot katolisen kirkon inhimillisestä horjuvuudesta ovat ihan kiinnostavia, mutta nekin lähes hukkuvat siihen räiskeeseen ja paukkeeseen, joka tapahtumia enenevässä määrin ympäröi.

KAISA HILTUNEN Ohjaus: Ron Howard. Rooleissa: Tom Hanks, Ewan McGregor, Ayelet Zurer, Stellan Skarsgård. Tyylilaji: jännitys (K13).Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.