Eppu Nuotio - Varjo

EPPU NUOTIO

Varjo

Otava 2009, 240 s. Eppu Nuotion Pii Marin -sarja on aika ovelasti miehitetty. Yhden varsinaisen päähenkilön ja parin sivupäähenkilön käyttö antaa mahdollisuuden käsitellä asioita eri kulmista. Nuotion uutuus Varjo on hyvä esimerkki tästä.

Seppo Jokinen on yksi kotimaisen kirjallisuuden parhaita aktiivisesti kirjoittavia realistisen dekkarin tekijöitä. Eppu Nuotio tekee kirjojen etuliitteen mukaan romaaneita, kai siksi, koska kirjoissa on paljon ihmissuhdeasioita.

Niin on tosin Jokisellakin, joten kirjojen etuliite on lähinnä makuasia.

Kumpikin kirjailija on varsin tarkkasilmäinen havainnoitsija suomalaiseen yhteiskuntaan, Jokinen ehkä hivenen teemallisempi ja syvällisempi. Eppu Nuotio parantaa kuitenkin teos teokselta. Oikeastaan ainoa vahvemmin moitittava asia on Varjonkin rikollishenkilön ylettömyys. Varjon tyypiö on jotain yhtä ufoa kuin Patricia Cornwellin peikot. No, ehkei ihan, mutta joku tolkku pitää olla roistoissakin.

Kestävän kehityksen periaatteella Eppu Nuotio tulee parantamaan vielä tästäkin. Sitä en epäile ollenkaan. Kun kirjoille vielä tulee luonnollinen mitta, eikä esimerkiksi 240 sivua ja tuosta poikki, niin Nuotio astuu lajin ykkösriviin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.