Eri esittäjiä Iskelmä-Suomi – Kymmenen tarinaa kaihosta, kilometreistä ja iskelmästä

Iskelmällä on nykyään melko vakiintunut asema suomalaisen musiikkimaailman kentällä. Uutta iskelmää kulutetaan paljon, ja Olavi Virran ja Laila Kinnusen kaltaisia vanhoja tekijöitä arvostetaan suuresti.

Iskelmään liitetään usein ajatus kansallisen identiteetin luomisesta ja arvioimisesta. Sen katsotaan olevan musiikkia siitä, mitä on olla suomalainen.

Toimittaja ja säveltäjä Pekka Laineen operoima Iskelmä-Suomi-sarja paneutui iskelmän kysymyksiin viime vuonna Ylellä televisiossa ja radiossa. Warnerin julkaisema massiivinen 14 cd:n ja 170-sivuisen kirjan paketti täydentää iskelmän historiaa ja eri ulottuvuuksia luotaavaa projektia.

Kirja koostuu iskelmän parissa työskennelleiden artistien kertomuksista, havainnoista ja näkemyksistä. Haastateltujen tekijöiden joukko on laaja, joten aiheesta piirtyy monipuolinen ja miellyttävän rosoinen kuva.

Haastattelujen rytmitys on tehty taidolla ja tekstiin on jätetty puhekielisyyttä ja säröjä. Henkilöt tuntuvat olevan tapahtumissa läsnä ja mennyt hahmottuu elävänoloisena.

Iskelmä-Suomi ei tee aiheestaan kronologisesti etenevää tarinaa, vaan erittelee iskelmän ilmiöitä teemoittain. Käsitellyksi tulevat esimerkiksi kohtalokkaat laulajatähdet, ulkomaiset vaikutteet sekä mieltymys molliin ja melankoliaan. Vaikka osa teemoista maistuu aluksi hieman kuluneilta ja kliseiltä, tämäntapainen jaottelu johdattelee aiheen äärelle suoraviivaista tarinaa paremmin.

Teemalähtöinen jaottelu takaa myös sen, että tiedon lisäämisen ohessa boksilla on myös käyttöarvoa. Julkaisuvuoden mukaan etenevät kokoelmat kun ovat hyvästä materiaalistaan huolimatta usein jotenkin tympeää kuunneltavaa.

Valtaosa levyistä on taitavasti valikoituja ja luontevasti eteneviä kokonaisuuksia. Sarjan huipuiksi nousevat tangokatsaus Syvä kuin meri, iskelmän jazzyhteyksiä ja urbaania saundia luotaava Kaupungin valot sekä surumielisyyden äärellä herkistelevä Elämän valttikortit. Kiinnostava on myös harvinaisemmista kappaleista koottu levy Radioaarteita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.