Eric van Lustbader - Robert Ludlumin Medusan ansa

Eric van Lustbader
Robert Ludlumin Medusan ansa
Suom. Reijo Kalvas. Otava 2009, 554 s.
Vuonna 2001 menehtynyt Robert Ludlum kirjoitti joukon paranoidisia, salaliittokeskeisiä toimintaromaaneja. Ludlumin luomista hahmoista tunnetuin on Jason Bourne, jonka seikkailut päivittyivät 2000-luvulla Medusa-elokuviksi.

Eric van Lustbader pyrkii siirtämään Bourne-hahmon uudelleen myös kirjamaailmaan jo toisella suomennetulla Medusa-romaanillaan. Van Lustbaderilta on aiemmin suomennettu toimintaromaaneja, joiden toistuvia teemoja ovat idän eksoottiset taistelutaidot ja erotiikka - molemmat vahvan fiktiivisesti ja raflaavasti esitettyinä.

Medusan ansa on 9/11-terrori-iskujen jälkeistä amerikkalaista toimintaa: joukkotuhoaseilla varustautuneet arabiterroristit uhkaavat vapaan maailman tähtilippuista johtoalusta, Yhdysvaltoja. Apuun haetaan superagentti Bourne. Tarjolla on valehenkilöllisyyksiä, salaliittoja ja muistiongelmia.

Ludlumin maailmasta on tultu elokuvan ja television suuntaan: paitsi Medusa-elokuvat, mieleen tulevat myös Mission Impossible ja Alias-sarja. Van Lustbader kirjoittaa kaavamaista "yhdistä pisteet numerojärjestyksessä" -toimintaa, joka viihdyttää, mutta ei juuri tarjoa yllätyksiä.

Toimintaviihteessä tunnetuin tuotteistettu hahmo on James Bond, jonka seikkailuista on Ian Flemingin jälkeen kirjoittanut ainakin puolenkymmentä kirjailijaa. Edesmenneiden toimintakirjailijoiden jatkajia löytyy myös muutama. Alistair MacLeanin kuoltua hänen hahmojaan ja tarinoitaan jatkoi Alastair MacNeill. MacNeillin nimi näkyy romaaneiden selkämyksessä huomattavasti pienemmällä kuin Alistair MacLeanin nimi.

Samoin van Lustbader on tekijänä painettu pienellä fontilla, ja Robert Ludlum korostuu. Nimien läheisyys antaa mahdollisuuden aakkostaa kirjat vieretysten (joskin van Lustbader pitäisi varmaankin aakkostaa van -sanan mukaan). Niinpä ostaja saattaa hyvinkin ostaa teoksen kuvitellen saavansa Ludlumin tai MacLeanin tekemän kirjan - ellei piittaa siitä pikkuseikasta, että nämä jännityksen mestarit ovat olleet jo useamman vuoden kuolleina.

RIKU YLÖNEN

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.