Erik Relander - Äänekoskea ja äänekoskelaisia

ERIK RELANDER

Äänekoskea ja äänekoskelaisia.

Äänekosken Urheilijat ry / ÄU:n Veteraanit 2010. 398 s.
Suomeen kärkipään urheilutietäjiin kuuluva Erik Relander jatkaa Äänekoski-kirjojensa sarjaa kotiseutukirjallaan, jonka pääpaino on ihmisissä ja elämänmenossa 1900-luvun alusta 1960-luvulle.

Relander on kirjoittanut aiemmin muun muassa Äänekosken Huiman ja Äänekosken Urheilijoiden mainiot seurahistoriat, ja urheilu saa tässäkin kirjassa kohtuullisen suuren painoarvon. Urheilukirjasta ei kuitenkaan ole kyse, vaan teos esittelee runsaasti äänekoskelaisia kiinnostavia henkilöitä ja tapahtumia. Kirjan kirjoittajalla on monesta heistä myös omakohtaista kerrottavaa.

Muiluttajan poika

Kirjan koskettavin tarina kertoo Äänekosken kunnankamreerin Ahti Kärkkäisen muilutuksesta syyskuussa 1930. Lapuan liikkeen henkisten miesten Nurmekseen saakka tekemä kyyditys sai hieman koomisiakin piirteitä, sillä muilutettava ei ollut tulisieluinen kommunisti, vaan maltillinen sosialidemokraatti, minkä vuoksi muiluttajat yrittivät paikata erehdyksensä.

Relander kertoo, kuinka hänen isänsä sai tuomion yllytyksestä vapaudenriistoon. Kotona asiasta ei kuitenkaan puhuttu koskaan. Pojalle oli täysi yllätys, kun hän löysi isänsä kuoleman jälkeen tapaukseen liittyviä papereita. Erik Relander ja muilutetun tytär olivat kansakoulussa samalla luokalla.

"Taisimme istua samassa paripulpetissa, muiluttajan poika ja muilutetun tytär. Minä en ainakaan tiennyt maailman pahuudesta mitään", Relander kirjoittaa.

Kirjassa esitellään suorastaan hätkähdyttävä määrä kiinnostavia elämäntarinoita. Relanderin kirja on muutenkin mukava läpileikkaus 1900-luvun Äänekosken historiaan. Naapuripitäjässä kasvaneellekin se on kiinnostavaa luettavaa.

Hyvät tarinat olisi kuitenkin voinut ryhmitellä selkeämmin. Lisäksi muutamat tarinat tai niiden osat toistuvat kirjassa tarpeettomasti.

Relanderin kirjoittajanote on lämminhenkinen ja sovitteleva. Kaupungissa, jossa politiikka on joskus jakanut ihmiset voimakkaasti eri leireihin, tarvitaan sillanrakentajia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.