Erkka Mykkänen: Kolme maailmanloppua

Erkka Mykkänen

Kolme maailmanloppua

WSOY 2015. 86 s.

Erkka Mykkäsen esikoiskirjassa on hallitsemattomiksi kasvavia pieniä tilanteita. Kaaosteorian perhosvaikutuksen tapaisesti ne johtavat yllättäviin ja laajoihin seurauksiin. Lähes huomaamaton kohtaus synnyttääkin outoja tapahtumia, suorastaan ihmiskohtaloita.

Mykkänen on tarinoitsijana ironisen stand up -pakisijan sukua. Lähtökohdaksi heitetty aihe alkaa kuin syötti lihottaa verbaalista nälkää ja tarinan painoa. Kuvitelmat avautuvat kuin klikkauksella ja jatkuvat kuin peli. Kaavoittuneessakin elämässä voi sattua mitä tahansa.

Vaikka kerronta-aika pitenisi, tarinan episodimainen luonne ei katoa.

Eräässä kertomuksessa nuori Rauno kohtaa yhtäkkiä itsensä vanhana Raunona. Vaimo heillä on molemmilla nuori ja sama. Kolmistaan kohdataan nopeasti, saunotaan.

Yhdessä tarinassa kaksoisolento kolkkaa miehen ja vie tämän naisen. Toisessa parturi kasvattaa kaljulle asiakkaalle hiukset tulesta. Useamman kerran kadotaan ja ilmaannutaan aikojen päästä takaisin – muoto groteskiin suuntaan muuttuneena.

Kertojan sanomaa on sekoittaa kuvittelemalla erilaisia todellisuuksia. Syntyy unenomaista sattumaa ja absurdeja tapauksia. Kuitenkin kirja ”oikeastikin” heijastelee pitämättömälle pohjalle rakentuvia ihmiskontakteja ja yksilöiden vierautta suhteessa itseen, muihin ja elämänmuotoon.

Kun mies rakentaa maailmanlopun varalle bunkkerin, kaikki on hyvin, kunnes hän huomaa ”pelastaneensa” bunkkeriin toisenkin ihmisen.

Vieraantumista peilaavat myös haaveelliset ihastukset. Näyttelijä Krista Kososeen ”rakastumista” kuvataan kolmen kirjassa toisistaan etäälle sijoitetun jatko-osan mitan mielikuvituksettomasti.

Tietty lakonisuus kuuluukin tyyliin. Henkilöt joutuvat kummallisiin tilanteisiin, mutta heidän tunteensa ovat toissijaisia. He ovat toisilleen vieraita. Väärinkäsitykset vauhdittavat kaaosta. Yksi kirjan teksti on käännetty käsittämättömälle kielelle, arabiaksi!

Mykkäsen toteavassa kerronnassa ihmisen irrallisuutta kuvataan nokkelaan ja ei kovin askarruttavaan tapaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.