Esko Heikkinen - OP Khiam, tehtävä Libanonissa

ESKO HEIKKINEN
OP Khiam, tehtävä Libanonissa
Edico Oy 2008. 256 s.
Uuden Suomen, Aamulehden ja monen muunkin tiedotusvälineen entinen erikoistoimittaja Esko Heikkinen (s. 1941) ennätti nuorempana toimia rauhanturvaajana Kyproksella ja sotilastarkkailijana Kashmirissa ja UNTSO:ssa. YK:n vanhin, edelleen jatkuva tarkkailuoperaatio UNTSO lähetti aseettomat asiantuntijansa Syyriaan, Israeliin, Suezille ja Libanoniin.

Kun Heikkinen siis kirjoittaa tarkkailupaikasta nimeltä Khiam, hän tietää sen vaiheista kaiken oleellisen.

Israelin ilmavoimien täsmäpommi tuhosi 25. 7. 2006 Khiamin kylässä eteläisessä Libanonissa YK:n partiotukikohdan. Neljä YK:n aseetonta sotilastarkkailijaa kuoli, heidän joukossaan suomalainen kapteeniluutnantti Jarno Mäkinen. Muut rauhan puolesta kaatuneet olivat kiinalainen majuri Du Zhaoyu, kanadalainen majuri Paeta Hess von Kruedener ja itävaltalainen majuri Hans-Peter Lang.

Khiamia oli ennen lopullista tuhoa moukaroitu raskailla kranaateilla ja YK:n sotilasjohtajat olivat olleet jatkuvasti yhteydessä Israelin komentajiin, tuloksetta. Myöhemmin selitettiin, että YK:n tukikohta oli joutunut maalilistalle vahingossa.

Heikkisen tarkkojen tietojen perusteella selitystä voi syystä epäillä. Israelin armeija oli rusikoinut Khiamia rajusti jo monissa aikaisemmissakin yhteenotoissa.

Turvatonta turvaamista

Heikkinen kuvaa kirjassaan aseettomien sotilastarkkailijoiden työtä ja elämää Lähi-Idässä vuosikymmenien mittaisella matkalla. Jos vapaa-ajan tutustuminen vanhoihin kulttuureihin ja sopeutuminen outoihin arkioloihin on ollut kiinnostavaa ja haasteellista, palvelus rauhan asialla on ollut riskien täyttämää.

Israelin sotavoimat eivät ole olleet ainoita riskien tuottajia. Jasser Arafat -vainajan PLO varasti ohjelmallisesti tarkkailijoiden kalustoa, Libanonin nyt jo hävinnyt nukkearmeija SLA oli tyystin häpeämätön joukkio ja "hessut" eli Hizbollahin sissit olivat hekin arvaamattoman vaarallisia.

Suomalaiset tarkkailijat suoriutuivat tehtävistään hyvin. Heihin kuului Keski-Suomen maanpuolustuspiireissä hyvin tunnettu everstiluutnantti evp Jukka-Pekka "Jiipee" Suutarinen, jota Heikkinen kuvaa lämpimästi.

Mahtavan maineen tasapuolisina auttajina hankkivat myös Libanonin UNIFIL-joukon rauhanturvaajasotilaat, vaikka alkutaipaleelle mahtui epämiellyttävä panttivankiselkkaus SLA:n eli "deffareiden" (de facto forces) kanssa.

Satuin käymään Libanonissa, kun Israel vetäytyi "turvavyöhykkeeltään" ja SLA hajosi. Niinä päivinä paikalliset ihmiset suhtautuivat suomalaisiin rauhanturvaajiin kuin jonkinlaisiin tasapuolisuuden jumaliin.

En ole ainoa entinen sinibaretti, joka ihmettelee, miksi Suomi vei poikansa Libanonista ja siirsi sotilaita siirtomaa-ajan suuren kirjailijan Rudyard Kiplingin helvettiin, Afganistaniin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.