Etäinen kosketus - Ian Curtis ja Joy Division - Deborah Curtis

DEBORAH CURTIS

Etäinen kosketus - Ian Curtis ja Joy Division

Suom. Peikko Pitkänen.

Like 2008, 265 s.

Toukokuun 18. päivän aamuna vuonna 1980 brittiyhtye Joy Divisionin laulaja Ian Curtis hirttäytyi kotonaan Macclesfieldissä. Tummasävyistä postpunkia soittanut bändi oli juuri lähdössä Amerikan-kiertueelle, ja sen klassisimmat levytykset odottivat julkaisemista. Yksi rockmusiikin historian merkittävimmistä yhtyeistä kuoli ja yksi sen kuuluisimmista myyteistä syntyi.

Tänä vuonna Curtis-myyttiä on pöyhitty taas. Anton Corbijnin Control-elokuva keräsi kehuja, ja nyt suomeksi on ilmestynyt elokuvan perustana toiminut, laulajan lesken Deborah Curtisin vuonna 1995 julkaistu kirja.

Etäinen kosketus piirtää kohteestaan ristiriitaisen henkilökuvan. Herkkä taiteilija, jota ihmissuhdeongelmat ja sairastuminen epilepsiaan ahdistivat. Hankala persoona, jonka pimeää puolta eivät ymmärtäneet edes perhe ja bändikaverit. Ja myytit sisäistänyt muusikko, jota jo teininä kiehtoivat Jim Morrisonin kaltaiset nuorena lähteneet rokkarit.

Kerronta on vahvasti omakohtaista. Keskeisessä osassa ovat Deborah Curtisin miehestään tekemät havainnot, parisuhteen vaiheet ja perhe-elämä. Painottamalla Ian Curtisin kotiminää kirja täydentää erinomaisesti muusikkominään keskittyviä biografioita.

Etäinen kosketus kertoo paljon, mutta selittää vähän. Lukijan on itse pohdittava, mistä kaikkialta saattoi kummuta Ian Curtisin sanoituksista ja musiikista välittyvä ahdistus ja viehtymys kuolemaan. Sairaus on Deborah Curtisin vastaus, mutta yksityiskohtaisempiakin tulkintoja olisi ollut kiinnostava lukea.

MARKUS MATTLAR

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.