Eurooppa Neljä – Tapsa ja Repe -iltamat

Reino ”Repe” Helismaan juhlavuosi aloitetaan reippaasti Säynätsalon Juurikkasaaren juhlatalossa. Kun 6. heinäkuuta vietämme Suomen runouden päivää, niin jo 12. päivänä tulee kuluneeksi sata vuotta Helismaan syntymästä, ja häntä jos ketä voi pitää suomen kielen riimittelyn ja rytmiikan kiistattomana mestarina.

Teatteri Eurooppa Neljä on tarttunut Helismaan teksteihin ja elämään lyhyehkössä iltamaohjelmassaan Tapsa ja Repe. Tapsa paljastuu tietenkin Helismaatakin tunnetummaksi suurmieheksemme Tapio Rautavaaraksi. Tämä kaksikko kierteli aikoinaan iltamien vetonauloina eri puolella Suomea.

Eurooppa Neljän ote parivaljakkoon on selkeästi kunnioittava. Vaikka lavalla nähdään aina kovaa kritiikkiä saanutta huvitusta, niin nyt neiti Impi Umpilampeenkin osaa suhtautua vähemmän terävästi. Aika ei vain kultaa muistoja vaan antaa niille merkityksen. Pelkkää rillumareita E4:n esitys ei ole, tilaa saavat myös Helismaan vakavat, loisteliaat sanoitukset.

Iltamien ohjelman koonnut, ohjannut ja vielä Helismaata esittäväkin Paavo Honkimäki tuo katsojien koettavaksi hyvin monitunnelmaisen esityksen. Hulvaton meno vaihtuu hetkessä hiljentymiseen Rakovalkealla ja dramaattisten sävyjen kautta päästään ikiherkistävään kohtaukseen metsässä Mennikäisen ja Päivänsäteen seurassa. Tässä esityksen ääriviivat.

Esitykselle on aina eduksi, jos katsoja ei katsele kelloaan, mutta jos kriitikkokin harmistuu siitä, että ”Joko se nyt loppui?”, on kyse enemmästä. Näin kävi. Jari Silventoisen upea lauluääni sopii loistavasti Rautavaaran esittämiseen, ja aina vahvasti eläytyvän Tarja Matilaisen sekä pirtsakan Tiina Iisalan eri hahmot ovat paikallaan iltamaperinteen jatkajina. Nostalgia elähdyttää.

Käsikirjoitus, ohjaus: Paavo Honkimäki. Musiikin johto ja sovitus: Toni Lepistö. Puvut: Raija Niiniaho, Paavo Honkimäki. Valot ja äänet: Ville-Matti Laine. Rooleissa mm. Jari Silventoinen, Paavo Honkimäki, Tarja Matilainen, Tiina Iisala.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.