Euroviisuvoittaja Salvador Sobral vieraili ensi kertaa Suomessa ja Jyväskylässä – ja antoi Keskisuomalaiselle 10 minuutin haastattelun

Selviättekö haastattelusta millään kymmenessä minuutissa? Meidän pitää ehtiä tehdä soundcheck, ilmoittaa Salvador Sobralin manageri.

On sunnuntai-iltapäivä, artisti on reilusti myöhässä sovitusta tapaamisesta, ja mielessäni pyörii liuta kysymyksiä joihin maailmantähden kanssa olisi ollut ilo paneutua. Totta kai, vakuutan, kun en muuta voi. Istun alas ja napsautan äänittimen päälle.

Vastapäätäni istuu lempeäkatseinen nuori mies. Vain 29-vuotias Salvador Sobral on ehtinyt paljon. Kymmenen vuotta sitten hän kilpaili Portugalin Idolsissa, opiskeli välissä jazzia Barcelonassa ja kävi voittamassa Euroviisut – kotimaalleen ensimmäiset. Nyt muusikko elää jatkoajalla. Kaksi vuotta sitten laulaja sai uuden sydämen, ja joutui keskeyttämään kiertue-elämän hetkeksi aikaa.

– Tällä hetkellä voin oikein hyvin. Olin pitkällä sairauslomalla, mutta viime vuodesta asti olemme jälleen kiertäneet ympäri maapalloa, vakuuttaa Sobral.

Illan konsertissa mies tanssahtelee niin estottomasti, ettei laulajan elämän liki päättäneestä sairaudesta näy tietoakaan. Mutta ei mennä kymmenminuuttisemme edelle. Tahdon tietää, onko tähteyteen näinä päivinä enää muuta tietä kuin taiteen alistaminen kilpailulajiksi.

– Osallistuin ensimmäiseen kilpailuuni 17-vuotiaana, ja siihen aikaan vihasin tv:n kykykilpailuja. Niillä ei ole lähtökohtaisesti mitään tekemistä musiikin kanssa. Mutta viime aikoina kilpailemaan on pyrkinyt enemmän ihmisiä, joilla on jo jotain omaa taiteellista annettavaa. Silloin tv voi olla hyvä keino saada tuota taidetta esille, vakuuttaa Sobral.

Taiteellinen näkemys Sobralilla on ollut väkevänä jo pitkään. Laulajan mukana kiertävä yhtye on tismalleen sama, jolla hän kiersi Espanjan kapakoita jo ennen maailmantähteyden avannutta Euroviisuvoittoa.

– Teen tekstejä kappaleisiini itse, mutta en koe vielä olevani säveltäjänä niin pitkällä, että olisin valmis esittämään tai levyttämään omia biisejäni. Pianistini Júlio Resende ja siskoni säveltävät kappaleita esitettäväkseni, kertoo Sobral.

Sobralilla on tapana esittää yksi paikallinen kappale maailmankiertueensa keikoilla, oltiinpa sitten Kiinassa tai Jyväskylässä. Hän laulaa malliksi pätkän Satumaata, ja kerron Frank Zappan esittäneen samaa kappaletta Suomessa.

– Todellako! Enpä olisi arvannut, Sobral hihkaisee innostuneesti.

Osallistuessaan Euroviisuihin Sobral kohahdutti pitämällä päällään SOS Refugees -paitaa, joka kiellettiin itse paikalla kilpailuun sopimattomana poliittisena kannanottona. Pakolaisten asema on miehelle edelleen tärkeä.

– Kuulun yhä pakolaisia auttavaan vapaaehtoisjärjestöön, ja vaikka sydänvikani esti osallistumiseni hetkeksi, toivon yhä voivani olla näille ihmisille jatkossakin hyödyksi.

Kansainvälisenä ihmisenä tunnettu Salvador Sobral puhuu kuutta eri kieltä. Saapuessaan haastatteluun hän rupatteli pitkät litaniat selkeällä ruotsilla, jota alkoi opiskella Ingmar Bergmanin elokuvien innoittamana vasta tänä keväänä. Tuumin mahdollisuutta käydä seuraavan kohtaamisemme suomeksi, ja kysäisen, onko Sobral katsonut yhtäkään Aki Kaurismäen elokuvaa.

– En vielä, mutta kirjoita minulle hänen nimensä ylös. Olen hyvin kiinnostunut näkemään suomalaista elokuvaa!

Kysymyksen jälkeen Sobral toteaa yllättäen haastattelun olleen varmaan tässä. Kiitän ajasta ja painan pois äänittimeni. Näytölle jää yllättävän täsmällinen aika: 10:02.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .