Fábio Moon & Gabriel Bá – Daytripper

Latinalaisen Amerikan sarjakuvaa ei juuri ole Suomen markkinoille tuotu. Mieleen tulevat äkkiseltään vain argentiinalaiset José Muñoz sekä Mafalda-strippisarjan piirtäjä Quino.

Nyt saadaan maistiaisia naapurimaa Brasiliasta – vaikka ei tätäkään olisi kuunaan suomennettu, elleivät veljekset Fábio Moon ja Gabriel Bá olisi onnistuneet ensin tekemään läpimurtoa Yhdysvalloissa.

Sanapari ”maaginen realismi” liitetään turhan herkästi mihin tahansa latinalaisamerikkalaiseen taideteokseen, mutta Daytripperin kohdalla määritelmä on perusteltu.

Albumin yhdeksässä luvussa seurataan Brás-nimisen miehen elämänkaarta syntymästä kuolemaan – tai paremminkin kuolemiin, sillä tarinan varsinainen koukku on siinä, että Brás kuolee jokaisen luvun päätteeksi. Kaikki yhdeksän lukua kertovat kuitenkin yhdestä ja samasta elämänkaaresta.

Tällä kerronnallisella kikalla on ilmeinen tarkoituksensa: tekijät haluavat korostaa, että koska emme koskaan voi olla varmoja, elämmekö vielä huomenna, kannattaa elää tänään.

Huomasin, että Daytripperin lukukokemus vaihtelee oman mielialan mukaan. Yhtenä hetkenä se tuntuu liian sentimentaaliselta, toisena taas hyvinkin koskettavalta. Ei mikään kuolematon mestariteos, mutta hyvinkin elävien kirjoissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.