FOO FIGHTERS - Wasting Light

FOO FIGHTERS

Wasting Light

Roswell
Stadioneita täyttävän Foo Fightersin seitsemäs studioalbumi Wasting Light saattaa olla maailman suurin autotallirocklevy. Bändin primus motorin, laulaja-kitaristi Dave Grohlin autotallissa analogilaitteistolla äänitetty ja miksattu albumi soi silti suurena, pörhäkkänä ja taivaita kohti kurkottaen. Aivan kuten Foo Fightersin aikaisemmat tuotokset.

Vuonna 1995 debyyttialbuminsa julkaissut Foo Fighters on onnistuneesti naittanut jokaisella levyllään massoja miellyttäviä popmelodioita ja ryhdikkäästi raivoavaa kitararockia. Tasokkaan diskografian kruununjalokivi on vuoden 1997 väkevä kakkosalbumi The Colour and the Shape.

Tai oli ainakin tähän asti. Rämäkkä Wasting Light kun tuntuu nousevan kuuntelukerta kuuntelukerralta lähemmäs 14 vuoden takaisen läpimurtolevyn varaamaa ykköspallia.

Wasting Light tuntuu kiteyttävän kaiken sen, mitä Foo Fighters on tähän mennessä musiikissaan ilmaissut. Sillä erotuksella, että tyhjäkäyntiä väsähtäneiden balladien muodossa ei ole nyt mukana yhtään. Se ei toki tarkoita sitä, etteikö albumilla olisi herkkiä hetkiään.

Mitä ilmeisemmin Grohlin ex-bändikumppanille, vuonna 1994 itsensä tappaneelle Kurt Cobainille omistettu I Should Have Known on esimerkiksi yksi vereslihaisimpia Foo Fighters -biisejä ikinä. Biisissä vierailee, aivan kuin sanoitusta alleviivaten, Nirvanan toinen jäljelle jäänyt edustaja, basisti Krist Novoselic.

Nirvana-kaanoniin Wasting Lightilla liittyy tuottaja Butch Vigin lisäksi myös grungekomeetassa kiertuekitaristina aikanaan soittanut Pat Smear. Smear kuului Foo-miehistöön hetken myös 1990-luvulla. Bändin nykykokoonpanon keikoilla Smear on esiintynyt vuodesta 2006 lähtien.

Siihen yhtymäkohdat Nirvanaan sitten jäävätkin. Foo Fighters on ajat sitten noussut omille siivilleen, muuttaen Dave Grohlin Nirvanan ex-rumpalista siksi mukavaksi hepuksi, joka laulaa siinä hittejä tehtailevassa rockbändissä.

Uusia hittejä tämä levy tarjoilee varmasti vielä useita. On suorastaan vaikea nostaa vain yhtä viisua yli muiden, sen verran tasavahvasta kokonaisuudesta on kyse.

Wasting Light täyttää siinäkin mielessä onnistuneen äänilevyn tunnusmerkit, että sen loputtua tekee yleensä mieli painaa play-nappulaa uudestaan.

Foo Fighters ja Biffy Clyro Helsingin Kalasatamassa 26. kesäkuuta. Liput 68 euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.