Fasismipaljastus varjostaa arkkitehtisuuruus Le Corbusierin perintöä

Ranskan tunnetuimpiin arkkitehteihin kuuluvan Le Corbusierin (1887–1965) perintö on kokenut pahan kolauksen. Kahden tuoreen kirjan mukaan arkkitehdilla oli kiinteitä yhteyksiä 1920-luvun fasistiliikkeeseen sekä toisen maailmansodan aikaiseen Vichyn hallintoon, joka oli natsi-Saksan ohjaama nukkehallitus.

Paljastukset tulevat hankalaan aikaan, sillä paraikaa Ranskassa vietetään Le Corbusierin kuoleman 50-vuotisjuhlavuotta. Pariisin Pompidou-keskuksessa avataan kuun lopussa arkkitehdin tuotantoa käsittelevä laaja näyttely, jossa fasismikysymys on kriitikoiden mielestä lakaistu maton alle.

Toisen kirjan kirjoittajan Xavier de Jarcyn mukaan Le Corbusier oli täysi fasisti. Hänellä oli Jarcyn tietojen perusteella läheiset välit Ranskan vallankumouksellisen fasistipuolueen johtajaan Pierre Winteriin, jonka kanssa hän perusti Plans- ja Prelude-lehdet.

Jarcy kertoo, että Plansissa Le Corbusier tuki natsien juutalaisvastaista politiikkaa ja hän kirjoitti vihakirjoituksia myös Preludeen. Kirjeessään äidilleen elokuussa 1940 Le Corbusier taas sanoi "rahapiirien, juutalaisten (osavastuussa), vapaamuurarien, kaikkien saavan tuta oikeudenmukaisen lain".

Toisen kirjan tekijä Francois Chaslin taas kertoo, että arkkitehti vietti sota-aikana puolitoista vuotta nukkehallituksen keskuspaikassa Vichyssä, jossa hänellä oli myös toimisto.

Le Corbusier -säätiön asiantuntija Jean-Louis Cohen sanoi olevansa järkyttynyt paljastuksista. Pompidou-näyttelyn järjestäjät puolestaan puolustivat ratkaisuaan jättää fasismiviittaukset sivuun sillä, että näyttely ei käsittele arkkitehdin koko uraa ja että Vichy-teemaan puututtiin jo näyttelyssä vuonna 1987.

Natsirikollisten metsästäjänä tunnettu asianajaja Serge Klarsfeld pitää selitystä riittämättömänä.

– Kaikkien Le Corbusierin puolien pitäisi olla esillä, hän sanoi.

Klarsfeldin mielestä arkkitehdin juutalaisvastaiset mielipiteet ovat olennaisia esimerkiksi pohdittaessa tämän vuonna 1925 tekemää kaupunkisuunnitelmaa. Siinä Le Corbusier esitti koko Pariisin historiallisen keskustan jyräämistä ja korvaamista hänen rakennuksillaan. Tuhottavaksi olisi päätynyt myös juutalaiskortteli.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.