Fintelligens - Täytyy tuntuu

FINTELLIGENS

Täytyy tuntuu

Rähinä
Valtavirran suomiräp kärsii syntikkataudista. Esimerkiksi Uniikin ja Mikael Gabrielin levyt ovat silkkaa säksätystä ja huminaa aiheuttaen punaisia näppyjä. Fintelligens luottaa trendien lisäksi hip hopin ikiaikaisiin perinteisiin ja mustan musiikin rytmiin. Täytyy tuntuu -levyn aloittavassa Päinvastoin-biisissä on paljon tunnelmaa vanhasta funkista ja soulista. Ei tekosyitä -veto on kuin nopeampi versio Seremoniamestarin Chilla meiän kanssa -hitistä. Myös skrätsit ovat katoavaa kansanperinnettä. Dj Ewok elvyttää perinnettä raapimalla vinyyliä Ei tekosyitä- ja Kaks äijää -raidoilla.

Elastisen ja Iso-H:n levytysuralla on pituutta 11 vuotta. Matkan varrelle mahtuu lukuisia kertosäkeitä, jotka muistetaan vielä ensi vuosikymmenelläkin. Fintelligens-singlet ovat olleet rautaa, mutta levyjen muut biisit heikkoja täyteraitoja. Viime vuonna ilmestynyt Mun tie tai maantie oli ensimmäinen levy, josta jäi mieleen muutakin kuin hyvä bilemeininki. Täytyy tuntuu -levyllä on otettu ratkaiseva askel eteenpäin. 12 biisiä muodostavat Fintelligensin historian eheimmän kokonaisuuden.

Kulmalla on puhutteleva biisi nuorten alkoholin ihannoinnista. Elastisen ja Iso-H:n lyriikat kertovat tarinaa, eivät saarnaa. Myös kaksinaismoralismin miina vältetään.

Täytyy tuntuu -levy on hyvää motivointimusiikkia nuorille yrittäjille. Mieleen jäävät levy-yhtiön perustaneen Elastisen lukuisat lauseet pitkistä työpäivistä, itsensä herrana olemisesta, unelmiin uskomisesta ja palkinnon saamisesta. Iso-H:n suurimmaksi tehtäväksi jää nyökytellä yhtiökumppaninsa mietteille.

Levyn nimibiisissä Elastinen ja Iso-H haluavat kertoa, että elämän täytyy tuntua munaskuissa. Äärikokemuksia ja suuria tunteita voi kokea valtamerisukelluksissa, yökerhossa naisten ympäröimänä tai epäonnistumisen kääntämisessä voitoksi. Täytyy tuntuu -biisin kertosäkeen laulaa Illi, jonka äänestä on tullut Fintelligensille samanlainen tavaramerkki kuin mahtipontisista ja dramaattisista jousisampleista.

Elastisen ja Iso-H:n flow on niin selkeää, että hitaampikin pysyy perässä. Kumpikaan ei briljeeraa nopeilla tai monimutkaisilla riimeillä. Kahdessa kappaleessa räppäävä Timo Pieni Huijaus on tervetullut ja persoonallinen vieras.

Fintelligens uhoaa juuri sen verran että se ärsyttää, mutta ei sulje pois hauskanpitoa. Rähinä-possen yhteisbiisi Rähinä Räp tekee testosteronista taidetta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.