Fintelligens - Täytyy tuntuu

FINTELLIGENS

Täytyy tuntuu

Rähinä
Valtavirran suomiräp kärsii syntikkataudista. Esimerkiksi Uniikin ja Mikael Gabrielin levyt ovat silkkaa säksätystä ja huminaa aiheuttaen punaisia näppyjä. Fintelligens luottaa trendien lisäksi hip hopin ikiaikaisiin perinteisiin ja mustan musiikin rytmiin. Täytyy tuntuu -levyn aloittavassa Päinvastoin-biisissä on paljon tunnelmaa vanhasta funkista ja soulista. Ei tekosyitä -veto on kuin nopeampi versio Seremoniamestarin Chilla meiän kanssa -hitistä. Myös skrätsit ovat katoavaa kansanperinnettä. Dj Ewok elvyttää perinnettä raapimalla vinyyliä Ei tekosyitä- ja Kaks äijää -raidoilla.

Elastisen ja Iso-H:n levytysuralla on pituutta 11 vuotta. Matkan varrelle mahtuu lukuisia kertosäkeitä, jotka muistetaan vielä ensi vuosikymmenelläkin. Fintelligens-singlet ovat olleet rautaa, mutta levyjen muut biisit heikkoja täyteraitoja. Viime vuonna ilmestynyt Mun tie tai maantie oli ensimmäinen levy, josta jäi mieleen muutakin kuin hyvä bilemeininki. Täytyy tuntuu -levyllä on otettu ratkaiseva askel eteenpäin. 12 biisiä muodostavat Fintelligensin historian eheimmän kokonaisuuden.

Kulmalla on puhutteleva biisi nuorten alkoholin ihannoinnista. Elastisen ja Iso-H:n lyriikat kertovat tarinaa, eivät saarnaa. Myös kaksinaismoralismin miina vältetään.

Täytyy tuntuu -levy on hyvää motivointimusiikkia nuorille yrittäjille. Mieleen jäävät levy-yhtiön perustaneen Elastisen lukuisat lauseet pitkistä työpäivistä, itsensä herrana olemisesta, unelmiin uskomisesta ja palkinnon saamisesta. Iso-H:n suurimmaksi tehtäväksi jää nyökytellä yhtiökumppaninsa mietteille.

Levyn nimibiisissä Elastinen ja Iso-H haluavat kertoa, että elämän täytyy tuntua munaskuissa. Äärikokemuksia ja suuria tunteita voi kokea valtamerisukelluksissa, yökerhossa naisten ympäröimänä tai epäonnistumisen kääntämisessä voitoksi. Täytyy tuntuu -biisin kertosäkeen laulaa Illi, jonka äänestä on tullut Fintelligensille samanlainen tavaramerkki kuin mahtipontisista ja dramaattisista jousisampleista.

Elastisen ja Iso-H:n flow on niin selkeää, että hitaampikin pysyy perässä. Kumpikaan ei briljeeraa nopeilla tai monimutkaisilla riimeillä. Kahdessa kappaleessa räppäävä Timo Pieni Huijaus on tervetullut ja persoonallinen vieras.

Fintelligens uhoaa juuri sen verran että se ärsyttää, mutta ei sulje pois hauskanpitoa. Rähinä-possen yhteisbiisi Rähinä Räp tekee testosteronista taidetta.

Uusimmat

Kulttuuri

Teatteriarvio: Teatteri Eurooppa Neljän konkarit ottivat tilan suvereenisti haltuun – musiikkikomedia palaa TE4:n alkujuurille ja näyttää parhaat palat varhaisten kesien esityksistä

Kipinän alttaritaulu syntyi kuvataiteilija Anna Ruthin pensselistä: Jeesuksella untuvatakki ja Greta Thunberg taisteluparina

Konserttiarvio: Musen keikka Helsingin Suvilahdessa muistutti paikoin jo scifi-elokuvaa

Kuusi huipputekijää ehdolla Matti Nykäsen muistomerkin suunnittelijaksi – kaksi sijaintipaikkaa vahvoilla

Museokortti on houkutellut tehokkaasti kulttuurin pariin

"Jumalauta! Näillä lakeuksilla ei jumalauta pilkata jumalaa!" – Säveltäjä Kaj Chydenius aloitti 1960-luvulla suoraan huipulta, Ylioppilasteatterin Lapualaisooppera oli aikansa kohunäytelmä

Jorma Uotinen luovutti kultaisen saappaan seuraavalle – Kuopio Tanssii ja Soi 50. kerran

Jyväskylän Alvar Aalto -museokeskus hanke etenee – kaupunki panostaa hankkeeseen miljoonia euroja

Tampereella esillä laaja kattaus Andy Warholin julisteita

Kauan odotettu Tove Jansson -elokuva tuo valkokankaalle taitelijan seksuaalisuuden ja kolmiodraaman – "Kerromme sen oikean tarinan, jossa on lesboseksiäkin"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.