Frank

Irlannin elokuvamaailmassa eletään kiinnostavia aikoja. Lenny Abrahamsonin ensi-iltaelokuva Frank valittiin siellä juuri viime vuoden parhaaksi teokseksi ja Jim Sheridanin uutuuden Secret Scripture kuvaukset aloitettiin tällä viikolla. Pääosissa Sebastian Barryn romaaniin pohjaavassa elokuvassa nähdään Rooney Mara, Jack Reynor, Vanessa Redgrave ja Eric Bana.

Frank käynnistyy pienestä rannikkokaupungista, jossa elää Jon (Domhnall Gleeson), aloitteleva muusikko ja säveltäjä. Hän pääsee sattumalta kosketinsoittajaksi Soronprfbs-yhtyeeseen ja on pikapuoliin matkalla Irlantiin tekemään albumia.

Erikoisen yhtyeen omituisin jäsen on ehdottomasti paperimassanaamiota päässään kantava Frank (Michael Fassbender), laulaja ja musiikillinen johtaja, joka haluaa vapauttaa kollegojensa energiat.

Arvoituksellinen Frank kiinnostaa Jonia, mutta Frankin läheisin liittolainen Clara (Maggie Gyllenhaal) ei ole yhtä innoissaan, vaan näkee hänet pikemminkin uhkana bändin kehittymiselle. Draama tiivistyy esiintymiseen nimekkäillä festivaaleilla Teksasissa.

Jon Ronsonin käsikirjoitus pohjaa löyhästi 1980-luvulla Manchesterissa vaikuttaneen muusikon Chris Sieveyn tarinaan. Kuvauksessa ei pyritä historiallisten totuuksien etsimiseen, vaan lähinnä muisteluihin, joihin on lisätty fiktiivisiä aineksia.

Frank toimii kerronnallisesti komedian ja draaman välimaastossa. Siinä on hyvin erikoista viehättävyyttä ja Abrahamsonin ohjaus on uskollinen kuvaamansa aikakauden hengelle. Teokseen liittyy tilanteista nousevaa tunnelmallisuutta ja kaiken keskellä Jon bloggaa ja twiittaa touhuun liittyviä detaljeja.

Elokuva puhuu luovan ilmaisun mahdollisuuksista, musiikillisista kokeiluista ja esiintymisen haastavuudesta. Intensiteetti, hetkittäinen lapsenusko ja haavoittuvuus ovat kantavia näkymiä kerronnan eri vaiheissa.

Fassbenderin kasvoton esiintyminen tarjoaa hyvin erikoisen tulkinnallisen näyttämön. Hän kykenee luomaan hypnoottisen vaikutelman moniin hetkiin. Domhnall Gleeson toimii intensiivisenä kertojana ja kokijana. Maggie Gyllenhaalin tulkitsema Clara on kiinnostava ja turhan vähälle huomiolle jäävä hahmo.

Musiikki esitetään elokuvassa live-versioina, mikä tuo oman sävytyksensä, sillä näyttelijät soittavat ja laulavat oikeasti itse kaiken. Frank todistaa konkreettisesti, miten taiteellinen luovuus voi saavuttaa harvinaisia muotoja.

Ohjaus: Lenny Abrahamson. Rooleissa: Domhnall Gleeson, Michael Fassbender, Maggie Gyllenhaal. Tyylilaji: komedia, draama, musiikki. K12.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.