Franz Xaver Richter - Sonatas for Flute, Harpsichord and Cello 2 Pauliina Fred huilu, Heidi Peltoniemi sello, Aapo Häkkinen cembalo

Nuoren polven suomalaismuusikkojen vanhan musiikin asiantuntemus ja innostus on tuottanut jälleen kulutusta sietävän levyn kansainväliselle kuuntelijajoukolle. Pauliina Fred, Heidi Peltoniemi ja Aapo Häkkinen ovat nimittäin saaneet ilmoille toisen annoksen Franz Xaver Richterin kamarisonaatteja. Nyt vuorossa ovat kolme viimeistä vuoden 1764 kuuden sonaatin kokonaisuudesta.

Ikään kuin levyn bonusraidoiksi on liitetty Richterin soolocembalolle säveltämät Preludi C-duurissa ja Andante F-duurissa.

Uransa keskivaiheilla reilut parikymmentä vuotta Mannheimin hovissa palvellut tsekkiläissyntyinen Richter loihti kynästään kunnioitettavan määrän käyttömusiikkia. Tähän välillä jo melkein unohtuneeseen kerrostumaan on onneksi pureuduttu.

Trio tekee sonaattien parissa mainiota työtä ja yhteissoiton ilo kuuluu. Häkkisen rehevä ote korostaa cembalon orkestraalista luonnetta. Yhdessä Peltoniemen sellon kanssa he luovat jäntevän taustan Fredin lyyrisemmälle huilulle. Nopeissa osissa meno on raikkaan riehakasta, välillä jopa hurjaa. Hitaissa keskiosissa levollisuus ja soittimellinen vuoropuhelu sekä hetkittäiset tunneryöpsähdykset luovat hienostunutta vaikutelmaa.

Helvi Kangas

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.