Freetime machos

FREETIME MACHOS
Mika Ronkaisen ohjaama dokumentti oululaisesta rugby-joukkueesta on hilpeätä ja hillitöntä katsottavaa, joka kolahtaa estottomasti suoraan sydämeen. Aivan tavallisista miehistä syntyy jotakin suurta ja pysäyttävää, arjen ja Oulun harmaudesta paljastuu jotakin hyvin oleellista.

Ronkainen ja kuvaaja Vesa Taipaleenmäki ovat tehneet hienon työn rakentaessaan näin luottamuksellisen suhteen kuvattaviinsa. Elokuvassa esiintyvien miesten paljaus ja avoimuus on hämmentävää ja hetkittäin tuntuu jopa vaaralliselta, mutta ohjaaja pitää tilanteen hyvin hallussa.

Missään vaiheessa Ronkainen ei päästä elokuvaansa lipsahtamaan nöyryytyksen tai ilkeyden puolelle, hänellä on kuvattaviinsa arvostava ja rohkea suhde. Usein hän kurvaa tilanteisiin herkullisen komiikan kautta, jota henkilöt tarjoilevat kyllä yllin kyllin. Näitä miehiä ei voisi keksiä, he ovat!

Joukkueesta keskeisiksi hahmoiksi nousevat parikymppinen Matti ja perheenisä Mikko, pohjoisen perusmiehet, joiden ystävyyssuhde on ravisuttavaa katsottavaa. Juntturamaisen Matin pikkurivot, kypsymättömät puheet ja toisaalta herkät ja paljastavat kasvot ovat alituisessa ristiriidassa keskenään. Kontrastit ja ristiriidat ovatkin elokuvan ydintä. Ronkainen onnistuu oivaltavasti avaamaan aukkoja pintatason alle ja kuvaaja Taipaleenmäki kaappaa ainutlaatuisia hetkiä, joissa paljastuu paljon enemmän kuin henkilöt arvaavatkaan. Epäröinti ja epävarmuus häivähtävät silmissä tuon tuosta, rehvakkuus vaihtuu hetkessä mietteliäisyydeksi elämän ihmeiden äärellä, joista suurimmat ovat tietenkin rakkaus ja seksi.

Joukkueen brittivalmentaja Roger Holden, Jarmo Stoor, Tuomo Jaakkonen ja joukkueen espanjalainen naisvahvistus Ana Vidal tuovat hillittyinä ja tyylikkäinä pienissäkin välähdyksissä lisäsävyä ja syvyyttä elokuvaan. Rugby-joukkueessa aukeaa koko elämän skaala kun eri kulttuurit, sukupuolet ja ahtaat sukupuoliroolit ahtautuvat samaan pukukoppiin ja hikoilevat ja kompuroivat yhdessä pelikentällä.

Samuli Putron ja Ahti Marja-Ahon hienon musiikin ja erityisesti Jolly Jumpersin sykkivien biisien siivittämä elokuva kiitää ansaitusti kansainvälisiä elokuvafestivaaleja. Freetime Machos on pysäyttävä ja koskettava elokuva ihanasti tunaroivista miehistä ja vähän naisistakin, rakkaudesta ja elämän ihmeistä.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Mika Ronkainen. Pääosissa: Matti Keränen ja Mikko Koljonen. Dokumentti/komedia. S.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.