Friedrich Dürrenmatt - Haaveri. Mahdollinen tarina

FRIEDRICH DÜRRENMATT
Haaveri. Mahdollinen tarina.
Suom. Olli Sarrivaara.
Lurra Editions 2009, 100 s.
Sveitsiläinen Friedrich Dürrenmatt (1921-1990) oli dramaatikkona eurooppalaisen näytelmäkirjallisuuden huomattavimpia edustajia ja jännityskirjailijana inhimillisten tilanteiden paljastaja.

Vuonna 1955 ilmestynyt Dürrenmattin pienoisromaani Haaveri on absurdin hauska selonteko syyllisyydestä ja hämmentävistä tunteista niiden takana. Syyllisyys on ihmisen osa maailmassa, vaikka hyvän ja pahan suhde modernissa maailmassa onkin muuttanut muotoaan. Puhtaan tragedian sijaan moderni ihminen on astunut oman elämänsä tragikomedian piiriin; maailma on hänen näyttämönsä, josta jumalien kuoleman jälkeen ovat kadonneet myös sankarit ja suoraviivainen moraali.

Haaverin päähenkilö, kauppamatkustaja Alfredo Traps joutuu sattumalta kuvitteelliseen oikeudenistuntoon, jota johtavat eläkkeellä olevat oikeudenpalvelijat. He kaivavat kuin huomaamatta Trapsin alitajunnan esille ja paljastavat hänen tahtotilansa ristiriidat, murhaavat ja itsekkäät suunnitelmat, kaiken taustalla olevan kaksinaismoraalisen pelin.

Dürrenmattin mielestä salapoliisitarinoiden kohtalokas virhe on niiden rationaalinen maailmankuva. Maailmaa ei hallitse järki eikä logiikka vaan kaaos. Kaaos astuu sattuman muodossa aina kuvaan mukaan - kaikesta rationaalisesta suunnittelusta huolimatta.

Dürrenmattin kehittelemä tarina etenee dostojevskilaisesta rikoksen psykologisesta kuvauksesta kohti absurdismin elämänkuvaa. Suomessa psykologista kuvausta viljeli antidekkareissaan ansiokkaasti 1960-luvulla kirjailija Marko Tapio, dekkarin lajityypin ylittäjä ja uudistaja omalla tavallaan niin kuin Dürrenmattkin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kulttuuri

Jyväskylässä vietetään todellista jazzin superviikonloppua – tätä kaikkea on luvassa

RSO:n ja Hannu Linnun Saariaho-levy sai Grammy-ehdokkuuden – RSO:n levytys ehdokkaana ensi kertaa

Tanssisali Lutakon kohtalon vuosia käsittelevä Taistelu Lutakosta -dokumentti löytyy nyt Youtubesta – "Palautteen perusteella elokuva antaa voimaa ja tarmoa kansalaisvaikuttamiseen"

Ja lopuksi kaikki tanssii – Katso kuvat vuorokauden kestävästä Jyväskylän sydän 24 -kulttuuritapahtumasta, joka on ollut välillä jopa liian suosittu

Keski-Suomen museon avajaisten ajankohta selvisi: siirtyi joulukuulta helmikuulle

Jyväskylän kaupunginteatterissa starttasi keskiviikkoaamuna 24 tunnin kulttuurifestivaali – yöllä voi vaikka nukkua installaatiossa

Levyarvio: Hyvin tehtyä musiikkia lapsiperheille – leikkimistä ei saa unohtaa, Tuomo Rannankari muistuttaa

"Honiini" ei kuulosta yhtä hyvältä kuin "hobitti", päätti kääntäjä Kersti Juva 1970-luvulla, ja loppu on historiaa

Sinfis soittaa musiikin Charlie Chaplinin Sirkus-elokuvaan lauantaina – Mykkäelokuvan ikoni Chaplin sulatti sydämet kulkurihahmollaan

Kurjien kelien ystävä Edu Kettunen kirjoittaa tuulesta ja sateesta tunnelmaa lauluihin – Pitkän uran tehnyt muusikko keikalla lauantaina Popparissa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.