Göstan kartano on remontissa huhtikuulle asti – suunnitelmissa siintävät taidesauna ja näyttelyrakentamisessa tarvittava halli

Mäntän Serlachius-museo Göstan perusta, vanha Joenniemen kartano, on remontin vuoksi suljettuna huhtikuun alkupuolelle asti. Kunnostustöiden rinnalla on meneillään suunnitteluprosessi näyttelyiden "kokoonpanohallin" ja rantasaunan rakentamiseksi Göstan paviljongin tuntumaan.

Joenniemen kartano on palvellut lähinnä Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kokoelmiin kuuluvien töiden näyttelypaikkana. Kokoelma tunnetaan etenkin maamme kultakauden mestareiden teoksista ja vanhan eurooppalaisen maalaustaiteen aarteista.

– Kartano avautuu yleisölle jälleen 6. huhtikuuta. Remontissa muun muassa käydään läpi näyttelytilojen ikkunat: niihin lisätään lämpöelementit, jotta ne eivät enää huurru kovilla pakkasilla. Teokset on siirretty kunnostuksen ajaksi säilytystiloihin, kertoo museoiden talousjohtaja Juha Roponen.

Huhtikuussa avattava uusi kokoelmaripustus esittelee taidesäätiön klassikkoteoksia. Kartanon klassikot -näyttelyn kuratoi mänttäläislähtöinen taidekriitikko Veikko Halmetoja, joka työskenteli Mäntän Kuvataideviikkojen toiminnanjohtajana vuosina 2007–10 ja kuraattorina viime kesänä.

Mäntän keskustan Gustaf-museoon, Valkoiseen taloon, tehtiin äskettäin mittava julkisivuremontti. Kiinteistö on entinen Serlachius-yhtiön pääkonttori.

Kesällä 2014 avatun Göstan paviljongin kupeeseen Melasjärven rantaan visioitua taidesaunaa luonnostelee paviljongin suunnitellut espanjalainen arkkitehtikolmikko Boris Bezan, Hector Mendoza ja Mara Partida. Roponen korostaa, että projekti on "aivan alkutekijöissä" jo siksikin, että se vaatii kaavamuutosta.

– Rantasauna ja näyttelyrakentamiseen liittyvä pieni kokoonpanohalli sisältyvät museoiden viime vuonna alkaneeseen 5-vuotisstrategiaan. Alueen nykykaavakin mahdollistaa saunan teon, mutta määritelty koko ei ole riittävä. Kaavamuutosprosessi on alkuvaiheessa, ja samalla on tarkoitus ottaa huomioon tuleva lisähalli.

Rantasaunan rakentamisella halutaan Roposen mukaan lisätä museoiden palveluita. Joenniemen kartanon edustalla olevassa Taavetinsaaressa on vuosikymmeniä sitten ollut sauna, mutta siitä ovat jäljellä enää perustukset.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .