Günter Grass on kuollut – Saksan kirjallisuuden jätti ei kaihtanut ristiriitoja

Saksan tunnetuimpiin kirjailijoihin kuuluva Günter Grass on kuollut. 87-vuotiaan Grassin kuolemasta tiedotti maanantaina hänen kustantajansa Steidl, jonka mukaan Grass menehtyi sairaalahoidossa Lyypekissä.

Kirjailija, runoilija, näytelmäkirjailija ja kuvanveistäjä Grassin kenties tunnetuin kirja on vuonna 1959 ilmestynyt debyyttiromaani Peltirumpu, joka vei hänet kertaheitolla kansainväliseen maineeseen. Mittavasta tuotannostaan Grass sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 1999.

Monet Grassin kirjoista sijoittuvat Danzigiin, nykyiseen Gdanskiin, jossa hän oli syntynyt vuonna 1927. Grassin tuotantoa leimasi vahva poliittinen ulottuvuus, ja hän oli näkyvä tekijä saksalaisen kirjallisuuden suuntauksessa, joka pyrki käsittelemään maan traumaattista natsimenneisyyttä.

Tämän vuoksi vuonna 2006 nousikin valtaisa kohu, kun Grass paljasti kuuluneensa 17-vuotiaana toisen maailmansodan aikaan natsien Waffen SS -joukkoihin. Amerikkalaiset ottivat pelokkaan, metsässä harhailleen ja haavoittuneen Grassin vangiksi sodan päättymispäivänä tshekkiläisessä Marienbadissa.

Intoaan päästä vapaaehtoisena armeijaan hän selitti tyhmällä ylpeydellä ja ajan hengellä.

– En osannut esittää silloin itselleni oikeita kysymyksiä, Grass perusteli.

Allerginen ideologioille

Viiksistään ja piipunpoltostaan tunnettu Grass kuului vuosikymmenet Saksan johtaviin ajattelijoihin, eikä hän kaihtanut konflikteja tai ristiriitoja. Hän erosi Berliinin taideakatemiasta 1989, kun se ei suostunut tukemaan Salman Rushdieta, jota Iranin uskonnollinen johto oli uhannut kuolemalla.

Vuonna 2005 hän vertasi Tanskassa julkaistuja profeetta Muhammad -pilakuvia natsilehtien juutalaiskarikatyyreihin.

Vielä isomman metelin nostatti hänen vuonna 2012 julkaisemansa proosaruno Was gesagt werden muss (Mikä on sanottava). Runossa hän kertoi pelkäävänsä, että Israel tekee ydinaseella ensi-iskun Irania vastaan. Grassia moitittiin antisemitismistä, mitä hän piti loukkaavana syytöksenä.

Grass itse määritteli jo 1960-luvulla olevansa äärimmäisen allerginen kaikenlaisille ideologioille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kirjallisuusnobelisti Günter Grass on kuollut

KSML 16.10.2007: Günter Grass – Sipulia kuoriessa