GG Caravan – GG Caravan

Upeaa, että radioiden hittiasemilla on kuultu tänä talvena massasta erottuvaa musiikkia. Elokuu-yhtyeen Soutaa huopaa ja GG Caravanin On se hienoo ovat päihittäneet listasijoituksillaan monta discolattian kestosuosikkia. Molemmat kappaleet ovat esitelleet suurelle yleisölle mustalaismusiikin perinteitä ja balkan-soundia. Näiden tyylien nousu on ollut vain ajan kysymys, mutta silti suosio pääsi yllättämään, koska renkutukset eivät olleet parhaasta päästä.

GG Caravan syntyi kun sisäasiainministeriö halusi musiikkia rasismin vastaiseen Meijän puolue -kampanjaan. Kappaleet herättivät paljon keskustelua – koirat haukkuivat ja karavaani kiihdytti kulkuaan. Nyt julkaistulla levyllä on 12 biisiä, joissa suomalaiset räppärit ja mustalaisviulu laittavat parastaan.

Kolmella levyn kappaleella esiintyy kymmenmiehinen orkesteri, jossa soittaa huippumuusikoita Collianderista Zarkukseen. GG Caravan -nimi ja On se hienoo -musiikkivideo antavat mielikuvan, että kaikki muusikot olisivat koko ajan levyllä mukana. Suurin osa kappaleista hoituu kuitenkin pienemmällä neljän muusikon kokoonpanolla. Niko Kumpuvaara on haitaristi ja Antti Untamala viulisti. Multi-instrumentalistit Tero Roininen ja Samu Wuori taitavat niin sikariboxin soittamisen kuin kellopelinkin. Levyn aloittava GG Caravan intro päästää kaikki soittajat irti. Rumpalit ja kitaristit saavat upeasti tilaa. Perinteisen mustalaiskaahailun lisäksi kappaleessa on oivia sävyjä 1960- ja 70-lukujen rockista ja psykedeliasta. Reilun neljän minuutin mittaista kappaletta kuuntelisi puolet pidempäänkin, mutta levyllä on kiire tärkeimpään aiheeseensa: rasismin vastaisiin palopuheisiin.

Suurimpaan ääneen keuhkoaa Paleface, joka on kohotettu Suomessa erehtymättömän ja viisaan miehen asemaan, jonka mielipiteitä ei juuri kyseenalaisteta. Paaliachak-raidalla Paleface kiroilee jytkyllä ja mollaa perussuomalaisia kuulostaen vaivaannuttavan katkeralta. Kalpeanaama räppää myös, että ”me ei haluta kuulla sun mannevitsejä”. Niitä kertoo kuitenkin valovoimainen romaniräppäri Bulle Permu-raidalla. Bullen aseistariisuvan itseironinen tyyli toimii samaan tapaan kuin Märät Säpikkäät -sketsisarja saamelaisia ennakkoluuloja (onko sellaisia edes?) kohtaan. Permu on niin monitasoinen ja tarttuva, että en ihmettelisi vaikka vihaajatkin kuuntelisivat sitä lietsotessaan itseään.

Aapo Siippainen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.