Galleria Becker - Merja Heino - pohjoista ja etelää

MERJA HEINO - POHJOISTA JA ETELÄÄ

Galleria Becker, 26.1.2011 saakka
Kontrasti on tehokas huomion herättäjä. Se toimii niin sanallisena kuin visuaalisena huutomerkkinä ja poimii esiin pieniäkin merkittävyyksiä.

Kontrastin avulla voi ohjata katsetta ja ajatusta, sillä voi ohjata tunnelmaa ja tulkintaa haluttuun suuntaan. Kuvataiteissa, tai yleisemmin kaikissa visuaalisissa taiteissa, kontrasti on yksi tärkeimmistä kuvan määrittäjistä.

Helsinkiläisen kuvataiteilijan Merja Heinon näyttelyssä Galleria Beckerissä kuvainnollinen etelä kohtaa kuvainnollisen pohjoisen juuri kontrastien välityksellä, ornamentti kohtaa modernismin ja runsaus niukkuuden.

Arkkitehdin ja kuvataiteilijan koulutuksen saanut Heino on jo yli vuosikymmenen kuvannut teoksissaan pääasiassa arkkitehtonisia yksityiskohtia ja kasvillisuutta. Hän rinnastaa usein kiemuraisen mutta kurinalaisen ornamentiikan vapaalla kädellä piirrettyyn ruudukkoon. Kasvi rinnastuu ruudukkoon tai ornamenttiin.

Värejä Heino käyttää varovaisesti. Värit voivat kyllä olla vahvoja mutta eivät koskaan hallitsevia. Useimmiten ne tasoittavat rentojen ja rönsyilevien kasvien anarkiaa tai taustoittavat arkkitehtonisten muotojen linjoja. Teokset ovat selkeitä, hillittyjä ja tasapainoisia.

Beckerin näyttelyssä kasvi- ja arkkitehtuuriteemaiset maalaukset ovat saaneet rinnalleen väreissä hehkuvan ja muotojen orgaanista ilottelua korostavan videoteoksen Oi ihana etelä. Kontrasti harmaaskaalalla maalattuihin iiriksiin, kärhöihin ja virnoihin on vahva mutta ei yllätyksellinen. Heinon teemanahan on hieman kliseisesti esittää etelästä tulleen runsauden muuttuminen hillityksi pelkistykseksi pohjoiseen siirryttäessä.

Pohjoisen ja etelän vastakohtaisuuden voi halutessaan nähdä myös täysin toisin. Hillitty ja viileä pohjoisuus on vain aikanaan valittu juuri suomalaisen pohjoisuuden kuvaksi, ja sitä kuvaa myös Merja Heino hienoissa teoksissaan ylläpitää ja uusintaa.

Kun mennään tarpeeksi pohjoiseen, väri ja rönsyävä muoto alkavat uudelleen elää niin matalassa kasvustossa kuin kulttuurin visuaalisessa kerronnassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.