Galleria Orton - Pekka Pitkäsen veistoksia

PEKKA PITKÄSEN VEISTOKSIA

Galleria Orton, Helsinki,
7. 2. asti.
Taideteokseen vaikuttaa olennaisesti ympäristö, jossa se koetaan. Viimeisen kymmenen vuoden aikana ovatkin puheet kuvataiteen viemisestä galleriatilojen ulkopuolelle lisääntyneet. Tosin siinä missä ympäristö vaikuttaa taiteeseen, vaikuttaa taideteos yhtälailla miljööseensä.

Galleria Orton toimii ortopedia-sairaalan tiloissa. Mistään harrastelusta ei silti ole kysymys, sairaalan taidekokoelma on mittava. Ortonissa on vuoden ajan ollut nähtävillä esimerkiksi Kain Tapperin 50 teoksen kokoelma.

Tapperin oppipoikana aloitti myös Ortonin tammikuun taiteilija Pekka Pitkänen, jonka arkaaisissa teoksissa korostuvat niin ikään patina ja pintatekstuuri.

Ajan saatosta

Pitkäsen teokset ovat ihmeellisen vierauden ja syvyyden lähteitä. Hänen ilmaisussaan korostuu materiaalisuus, veistokset ovat kuin ajan saatossa syntyneitä, orgaanisen ja ajallisen prosessin vähittäin synnyttämiä. Pitkänen on veistäjänä vaeltaja materiaalisen maailmansa osana. Hänen teoksensa tuntuvat kummunneen ennemmin osana tätä matkaa kuin käsityön tuloksena. Ne luovatkin ympärilleen meditoivan ja keskittyneen tunnelman.

Pitkänen on tuonut näyttelyynsä myös maalauksia, tosin raskaassa materiaalisuudessaan ne muistuttavat reliefimäistä modernia seinäveistosta. Väri ei ole hänen teoksissaan ilmaisun sisältö, vaan ennemmin aineen olomuoto. Alkukantaisten teosten maailma pysyy konkretiassa ja löytää siitä jäännöksettömästi myös ajattelunsa ja metafysiikkansa. Teoksen ja teon välimatka on Pitkäsellä olematon, kuten käsittämisen ja käsissä pitelemisenkin.

Tosin Pitkäsen taiteessa on myös jotain eleetöntä ja stoalaista, mikä teoksien kanssa aikaa viettäessä alkaa kultivoitua ja etääntyä fyysisestä maailmasta. Huomio kääntyy paikoin materiaalista estetisointiin. Tämäkin välimatka on Pitkäsellä lyhyt, minkä lopputuloksena hänen taiteensa on toisinaan vaarassa ajautua dekoraatioon.

Tapperin avustajana 30 vuotta sitten työskennellyt Pitkänen on tehnyt mittavan ja omalakisen taiteilijan uran. Ajatuksen ja materiaalin yhdistymisessä hänen teoksensa kuitenkin yhä resonoivat Tapperin kanssa vahvasti. Materiaalin perustavuus ja yksinkertaisuus purkautuvat heillä molemmilla vaikuttavina teoksina. Ortonissa nämä taiteilijat näyttävätkin tuovan toistensa parhaat puolet esille.

Galleria Orton, Tenholantie 10, Helsinki, avoinna ma-to: 7.30-17, pe 7.30-16.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.