Gene - Kullervo

GENE
Kullervo
Like 2009
Nelikymppinen Gene Kurkijärvi ei ole turhan tuottelias sarjakuvantekijä. Esikoisalbumi Aquila Oblige ilmestyi vuonna 1991, ja nyt tulee toinen.

Itse asiassa Kullervo on ollut tekijällään jo vuosien ajan valmiina, mutta ilmeisesti kustantajilla ei tätä ennen ole löytynyt tahtoa kalliin nelivärialbumin julkaisuun.

Kalevalaa on tulkittu sarjakuvaksi aiemminkin - Kristian Huitula sovitti koko eepoksen sarjakuvaksi kymmenkunta vuotta sitten - mutta Genen Kullervo on hieman toista maata.

Gene vie Kullervon traagisen tarinan rähjäiseen cyberpunk-tulevaisuuteen. Albumissa ammutaan, kiroillaan ja vedetään turpaan kuin Tarantinon elokuvassa. Eikä Seppo Ilmarisen emäntä suinkaan leivo kiveä Kullervon leipään, vaan tukkii tämän huumeruiskun.

Enki Bilalin scifi-maailmat ovat ensimmäinen mieleen nouseva vertailukohta; Gene on itsekin maininnut ihailevansa Bilalia.

Albumin huikeinta antia ovat kaupunkimaisemat. Kuvista erottuu Helsingin tuttuja rakennuksia, mutta niiden viereen Gene on nostattanut futuristisia uudisrakennuksia. Piirtäjä onkin siviilissä arkkitehti, mutta pääsee arvattavasti toteuttamaan villeimmät visionsa ainoastaan paperilla.

Henkilöhahmot on karrikoitu äärimmilleen. Aikuisen silmissä kovanaamaiset irvistelijät tuntuvat kyllästyttäviltä, mutta teini-ikäiseen lukijaan ne saattavat vedota. Ja jos Kalevala tämän albumin myötä maistuu yläkoululaisen mielestä vähemmän puisevalta, on Gene saavuttanut paljon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.