Gerry Birgit Ilvesheimo - Lykantropia

GERRY BIRGIT ILVESHEIMO
Lykantropia
Johnny Kniga 2009, 290 s.


Gerry Birgit Ilvesheimo
tarkastelee kolmannessa kirjassaan poikkeavien ihmisten mahdollisuuksia fasistisissa ympäristöissä. Antiikin tarussa Minotauros oli labyrinttiin vangittu härkäihminen, ihmishärkä. Lykantropia tarkoittaa psyykkistä sairautta, jota poteva uskoo olevansa muuttumassa eläimeksi. Näillä asioilla Ilves-heimo pelaa romaanissaan.

Kirjan aika on 1900-luvun maailmansotien väli ja paikka Eurooppa, etenkin Wien ja Berliini. Päähenkilö on Tapaus W, kuten hänet merkitään lääketieteelliseen tutkimuskirjallisuuteen. Hän on myös Franziska / Francesco, intersukupuolinen, joka leikataan kirurgisesti tytöksi.

Leikkaus onnistui hyvin, mutta potilas petti odotukset. Käy ilmi, että sukupuolielinten muokkaus ei vaikuta seksuaaliseen suuntautumiseen, jonka tyyssija on aivoissa. Tapaus W kulkee Berliinin villissä yössä smokkiin pukeutuneena naistennaisena.

Tarinan jännite kasvaa eksponentiaalisesti sitä mukaa kuin natsismi voimistuu. Tapaus W:n rakkauselämässä ja samanmielisten ystäväpiirissä ei ole juuri mitään arjalaista rotupuhtaustutkintaa kestävää. Vanhemmat lähettävätkin hänet sekä piiloon että turvaan Brasiliaan, mutta F/F löytää kyllä tiensä takaisin Eurooppaan.

F/F on arkkitehtiopiskelija ja täysverinen esteetikko. Tarina rakentuu paradoksille Le Corbusier'n lause "ihmiset, joilla on päämäärä, kulkevat suoraan" vastaan anatomiset, seksuaaliset, lääketieteelliset ja poliittiset labyrintit, joissa F/F liikehtii. Ilvesheimon asettamat rinnastukset ovat rankkoja ja kuvottavia. Ne pakottavat näkemään lähihistoriamme sekä tämän päivän rohkeasti ilman ideologisten harhojen sumua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.