Getsemane - Torstaiteatteri

TEATTERI

TORSTAITEATTERI

Getsemane

Ensi-ilta Juomatehtaan Studiossa 15.4.2011

Ihan aluksi, ennen esityksen alkua katsojat kertyvät Juomatehtaan Studion pitkille sivustoille asetetuille tuoleille. Heidän eteensä viritetään punakeltainen nauha, jollaisia on totuttu näkemään tienpenkan sortuneen reunan tai hirviaitakokeilun tunnuksena. Nauha pystytetään erottamaan yleisö esiintyjistä, mutta niin, että se rajaa katsojien tilan näyttämöllä välillä vimmaisestikin liikkuvilta esiintyjiltä.

Ja esiintyjät totisesti liikkuvat. He säntäilevät, ottavat yhteen, kerääntyvät välillä piiriin ja laulavat. Kärsimysnäytelmä pitää sisällään kaikki vivahteet epäilystä petokseen, ilosta suruun ja uuteen toivoon.

Getsemane jätti minut hämmentyneeseen oloon. Sen rakenne oli selkeä: laulun, puheen, liikkeen ja piiriin kerääntymisen rytmikäs vuorottelu oli selkeästi tarkoin harkittu. Hienovarainen kitarasäestys myötäili tapahtumien kulkua ja istui kokonaisuuteen luontevasti.

Minulle ongelmalliseksi muodostui esiintyjien esittäminen. Teatteri on siitä ankara laji - Juomatehtaan Studion kaltaisessa pienessä, intiimissä tilassa eritoten - että jokainen ilme ja ele näkyy katsojille. Roolin omaksuminen ja siinä tiukasti pysyminen ovat perusedellytyksiä niin harrastaja- kuin ammattinäyttämöillä. Roolihahmon hukkaaminen ja oman persoonan astuminen näyttämölle syö esityksen koherenssia ja surullista kyllä, myös sen vaikuttavuutta. Oman egon varjossa sanoma samenee.

Näytelmän päätteeksi esiintyjät kerääntyivät piiriin ja lauloivat laulun. Siinä ei ollut tippaakaan epävarmuutta tai ulkokohtaista esittämistä. Se tuli suoraan sydämestä, vapautuneesti ja hallitusti. Siinä laulussa kiteytyi pääsiäisen sanoma ja ylösnousemuksen ydin, eikä siihen pääse järjen tai ponnistelun avulla. Se on uskon asia, ja armosta on kysymys.

Ohjaus, valot ja lavastus: Mika Lahtinen. Koreografiat ja niiden ohjaus: Piia-Maria Vidgren. Puhutut tekstit: työryhmä. Laulujen sanat: M. Lahtinen. Musiikin sovitus ja toteutus: Timo Aho ja ryhmä. Esiintyjät: Anna-Mari Aulén, Veera Hölsö, Pekka Hölsö, Kati Keskinen, Johanna Riuttaskorpi, Piia-Maria Vidgren, Timo Aho.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.