Grammyista odotetaan diivojen taistoa – Adele ja Beyoncé suurimmat suosikit

Popin supertähdet Adele ja Beyoncé ottavat toisistaan mittaa Grammy-gaalassa ensi yönä Suomen aikaa.

Artistien levytykset kisaavat keskenään halutuimmista palkinnoista, kun musiikkialan arvostetut palkinnot jaetaan Los Angelesissa 59. kerran.

Beyoncén kappale Formation ja Adelen Hello ovat molemmat ehdolla sekä vuoden laulun että vuoden levytyksen palkinnon saajaksi. Lisäksi Beyoncén Lemonade-albumi ja Adelen 25-albumi ovat ehdolla vuoden albumiksi.

R&B-musiikista ammentavaa poppia laulava Beyoncé nappasi tänä vuonna enemmän ehdokkuuksia kuin kukaan muu artisti, kaikkiaan yhdeksän. Vahvoista balladeistaan tunnettu Adele on ehdolla viidessä palkintosarjassa.

Naiskaksikon kovimpana haastajana vuoden albumin saajaksi pidetään torontolaista rap-artistia Drakea Views -albumillaan.

Kuusi albumia julkaissut Beyoncé on voittanut urallaan jo 20 Grammya, mutta gaalan kirkkaimmat vuoden levytys- ja vuoden laulu -pystit häneltä vielä puuttuvat. Hiphopista, rockista ja jopa country-musiikista vaikutteita ottanut, erityisesti mustien naisten asemaa käsittelevä Lemonade Formation-kappaleineen voisi tuoda hänelle ainakin toisen niistä.

Beyoncén saapumista punaiselle matolle odotetaan nyt entistä innokkaammin, sillä Grammy-gaala on tähden ensimmäinen julkinen esiintyminen sen jälkeen, kun hän ilmoitti kuun alussa Instagramissa odottavansa kaksosia miehensä, rap-artisti Jay Z:n kanssa.

Parilla on entuudestaan jo tytär, vuonna 2012 syntynyt Blue Ivy.

Jatkavatko artistit Trump-kritiikkiään?

Musiikillisen lahjakkuuden lisäksi monia Grammy-gaalan artisteja yhdistää se, että he ovat aiemmin kritisoineet kovin sanoin Yhdysvaltain uutta presidenttiä Donald Trumpia. Etukäteen onkin arvailtu, aikovatko musiikkialan tähdet käyttää gaalassa äänihuuliaan myös päivänpolitiikan kommentointiin.

Illan ennakkosuosikit Beyoncé ja Adele ovat molemmat arvostelleet Trumpin politiikkaa. Myös muun muassa Drake sekä presidentinvaaleissa demokraattien Hillary Clintonia julkisesti tukeneet pop-tähdet Lady Gaga ja Katy Perry ovat kritisoineet uutta presidenttiä.

Sekä Gaga että Perry esiintyvät gaalassa. Tosin ainakin Gaga tyytyi aiemmin tässä kuussa vihjaamaan vain hillitysti suvaitsevaisuuden puolesta esiintyessään amerikkalaisen jalkapallon loppuottelun Super Bowlin väliajalla.

Juhlassa esiintyy myös muun muassa ranskalainen elektronisen musiikin duo Daft Punk, jota ei ole nähty live-lavoilla sitten vuoden 2014.

Gaalassa muistetaan lisäksi hiljan kuolleita pop-ikoneja Princeä ja George Michaelia.

Grammy-palkintojen saajat ratkaistaan äänestyksellä, johon osallistuu yli 13 000 musiikkialan ammattilaista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Katso lista Grammy-gaalan arvostetuimpien kategorioiden ehdokkaista