Gravity

Alfonso Cuarónin ohjaama ja yhdessä poikansa Jonasin kanssa käsikirjoittama Gravity on ollut menestys ja vuoden kehutuimpia elokuvia. Maailmassa on siis yhä oikeudenmukaisuutta.

En muista, milloin olisin viimeksi elokuvateatterissa ajatellut: ”En ole nähnyt mitään tällaista koskaan aiemmin.”

Astronautit tohtori Ryan Stone (Sandra Bullock) ja Matt Kowalsky (George Clooney) ovat avaruussukkulalennolla korjaamassa satelliittia. He joutuvat keskelle avaruusromumyrskyä, joka tuhoaa heidän sukkulansa. Paluu Maa-planeetan pinnalle hengissä vaikuttaa mahdottomalta mutta on pakko yrittää.

Spoilereiden välttämisen vuoksi vedän nyt mutkia vähän suoriksi mutta todellakin vain vähän. Gravityssä on kaksi päähenkilöä, eikä muita henkilöitä lainkaan, paitsi ääninä kaiuttimesta Houstonin komentokeskuksesta. Koko elokuva tapahtuu lähiavaruudessa painottomassa tilassa.

Näkökulmasta riippuen tuo kuulostaa joko äärimmäisen tylsältä tai sitten äärimmäisen mielenkiintoiselta. Se toki voisi olla kumpaakin, mutta Gravity pysyy joka hetki mielenkiintoisen puolella.

Painottomuutta ei ole pystynyt tähän saakka matkimaan kovin uskottavasti edes huippumoderneilla erikoistehosteilla. Gravityssä painottomuuden vaikutelma on täydellinen ja ulottuu pienimpiin yksityiskohtiin asti. Ennen kuvausten aloittamista pitikin kehittää tekniikka, joka yleensä teki Gravityn mahdolliseksi.

Tekniikka on kuitenkin vain tekniikkaa. Ensisijaisesti Gravity on kahden erilaisen ihmisen henkiinjäämistaistelu. Ryan on ensimmäisellä avaruuslennollaan ja jännittää kovasti. Matt on rento ja hauska astronauttiveteraani, joka ei koskaan mene paniikkiin tai jää neuvottomaksi

Varsinaista päähenkilöä esittää juuri Sandra Bullock, mikä saattaa tuntua etukäteen arveluttavalta. Onhan hän hauska ja symppis näyttelijä kevyissä elokuvissa, mutta Gravity on aivan toista maata. Gravityssä ei ole hetkeäkään, jossa Bullock ei olisi vakuuttava. Hän ansaitsisi Oscarin tästä paljon paremmin kuin siitä elokuvasta, josta hän Oscarin vuonna 2010 todella sai ja jota kukaan ei enää muista.

Koko olemassaolonsa aikana 3D on tuonut jotain lisäarvoa noin viiteen elokuvaan. Gravity on ensimmäinen elokuva, jonka ”oikea” ja paras versio on juuri 3D. Painottomuus ja avaruus kuuluu kokea kolmeulotteisena, koska siten ne toimivat parhaiten.

Ohjaus: Alfonso Cuarón. Tyylilaji: scifi-draamajännäri. K12.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.